Задава ли се рецесия в САЩ

Намираме се в позиция на супер надценен долар: Джионакис

Василеос Джионакис, директор глобална FX политика в UniCredit Bank Василеос Джионакис, директор глобална FX политика в UniCredit Bank

Василеос Джионакис, директор глобална FX политика в UniCredit Bank коментира паричната политика на Федералния резерв и шансовете за рецесия пред САЩ в интервю на Гай Джонсън и Ханс Никълъс в предаването On The Move на Bloomberg TV.

Капман дава една нова посока на коментарите за Фед. Той звучи доста обещаващо. Като бивш служител на Goldman Sacks, трябва ли да приемем прогнозите му за чиста монета.

Склонен съм да мисля, че той вероятно е прав, но мисля че има един по-широк план на цялостната картина, на която трябва да обърнем внимание. Това, което имам предвид, е че в действителност не сме видели затягане на финансовите условия, защото в края на деня приходите на практика паднаха зад борда. Като цяло до този момент годината бе ориентирана изцяло към фондовите пазари. Мисля, че от гледна точка на средносрочната перспектива той е прав. Не мисля, че Фед има предварително определен курс по какъвто и да било начин. Имайки предвид еволюцията в данните на глобалните финансови пазари, която видяхме тази година, аз ще бъда доста изненадан, ако Фед предприеме действия през март.

 

Да обърнем внимание на Индексът на изненадващите трендове на Bloomberg. Секторът на имотите започва изненадващ тренд и бележи някакъв ръст, има и доста други области, които спадат, но цялостният тон на данните започва да изглежда малко по-добре от пазарна гледна точка. Как се отразява това на Фед? Той не се съобразява изцяло с тези данни, но все пак ги наблюдава.

Всъщност Фед следи доста по-широка гама от данни. Големият въпрос в момента, който стои на дневен ред от доста дълго време, е как прогнозираната разлика между фактическия и потенциалния БВП ще рефлектира върху инфлацията и ръста на цените. Така че от тази гледна точка, аз мисля, че те са изчаквателна позиция.

 

Къде сме ние в икономическия цикъл? Защото има един интересен коментар на JP Morgan. Те виждат шанс едно към три САЩ да стигне до рецесия тази година, две към три - шанс това да се случи през следващите 24 месеца, а за следващите четири години, според тях, вероятността да видим рецесия в Съединените щати е 100%.

Мисля, че имаме достатъчно добри причини да мислим, че в момента икономиката се забавя, но дали това ще се превърне в нещо много по-сериозно, е наистина трудно да се предвиди на този етап. Бъдещето ще бъде резултат и от изборите, които ще направи централната банка, а и от това до колко увереността на потребителите е пострадала от последните турболенции на финансовите пазари.

 

Говорим за последните турболенции на финансовите пазари, но много от случващото се има ефект и върху очакванията за инфлацията тук, в Европа. Да погледнем върху упорството на Германия в настояването си, че дефлацията не е реална. Колко дълго още ще удържат на това твърдение, при положение, че дебатът тепърва предстои да се развихри.

Мисля, че имате право в следния смисъл. Мисля, че всички ние трябва да започнем да осъзнаваме, че паричната политика си има своите ограничения. И за да стартираш инфлация и да видиш съответната икономическа реакция на пазара има нужда от подкрепа на фискалния фронт. Не знам колко дълго време ще е нужно на германците да приемат това, но мисля, че започнахме да виждаме няколко централни банки на глобално ниво, които признават ограниченията на монетарните политики и някои имплицитно, а други експлицитно, искат помощ от фискалния фронт.

 

И как това се отразява на FX пазарите? Как това се отразява на сегашното ни положение? Ако Германия започне да харчи, дали това ще се отрази позитивно на долара, или пък ще е позитивно за еврото?

Това е вълнуващ въпрос, особено ако се постави в контекста на подценените и надценени валути, в което се намираме в момента. Ситуацията остава непроменена през последните три-четири месеца. Че в момента се намираме в позиция на супер надценен долар. Щатският долар е много надценен спрямо множество основни валути, включително и еврото. Така че това, което започнахме да виждаме през последните няколко месеца е една корекция на долара надолу, която според мен ще продължи. До колкото се отнася до Европейската централна банка. Аз мисля, че еврото е ревизирал много от количествените облекчения в цената си и в момента е много по ниско, отколкото трябва да бъде и от тази перспектива ако ЕЦБ иска да го държи дори по-ниско от тези нива наистина трябва да подходи нетрадиционно през следващата седмица. 

 

Последни новини
Още от Новини