Предсрочни избори в Сърбия на 24 април

Вучич се надява да може да ускори преговорите за пълно членство на Сърбия в ЕС

Парламентът в Белград, Сърбия. Photographer: Oliver Bunic/Bloomberg Парламентът в Белград, Сърбия. Photographer: Oliver Bunic/Bloomberg

Сръбският президент Томислав Николич разпусна парламента на 4 март 2016 и насрочи предсрочните избори за 24 април по искане на правителството, което има нужда "от ясен мандат за реформи", съобщи АФП.

"Дойде моментът да преосмислим подкрепата за мъчителните за мнозина сънародници реформи", каза прездидентът Николич в ТВ обръщение.

Сръбската прогресивна партия на премиера Александър Вучич спечели убедително последните избори през март 2014 и все още има голяма подкрепа, въпреки намаляването на заплатите в публичния сектор и на пенсиите в рамките на споразумението с МВФ.

Фискалният съвет, един от главните консултативни органи на правителството критикува бавните темпове на реформите. Вучич се надява да може да ускори преговорите за пълно членство на Сърбия в ЕС, които започнаха през декември.

В края на февруари рейтингът на Вучич показва, че има подкрепата на 60% от избирателите, а неговата Сръбската прогресивна партия - 50%, по данни на агенция Фактор Плус. Втори според сондажите по одобрение е президентът Томислав Николич. Втора най-силна партия е социалистическата на вицепремиера Ивица Дачич, която до скоро бе в управляващата коалиция. Трета остава опозиционна Демократическа партия.

 

Безработицата в Сърбия е 20% към 31 декември на 2015 по данни на Bloomberg. Ръстът на БВП миналата година бе 1,2%, а за 2016 се очаква леко повишение от 1,7% /по прогноза на 11 икономисти, запитани от Bloomberg/ и 1,5% /по прогноза на МВФ/.

Последни новини
Още от Новини