МВФ не посочи срокове за приключване на прегледа на Украйна

Фондът ще настоява за изпълнение на ангажиментите от украинските власти

Снимка: Joshua Roberts/Bloomberg News Снимка: Joshua Roberts/Bloomberg News

Международният валутен фонд (МВФ) не посочи срокове за изпращането на поредната мисия в Киев и приключването на обзора за Украйна. Това съобщи снощи говорителят на фонда Джери Райс в отговор на въпрос на ТАСС по темата, предаде Investor.bg.

За уточняване на тези срокове е необходимо преди всичко да се добие "по-голяма яснота" за ситуацията около украинското правителство, допълни Райс.

Коментирайки резултатите от допитванията, сочещи отрицателно отношение на повечето украинци към програмата на МВФ, Райс отговори, че фондът ще настоява за изпълнение на ангажиментите, поети от украинските власти.

В края на април 2014 година МВФ утвърди кредитна програма от типа "stand-by" за Украйна в размер на $ 17,1 млрд. за две години. В началото на май миналата година Киев получи първия транш от $3,2 млрд., а през август и втора сума от $1,7 млрд. Предоставянето на третия транш се очакваше през декември 2015, но Украйна не успя да го получи.

За продължаване на кредитирането на Украйна МВФ дори промени собствените си правила, които до скоро не позволяваха на Фонда да отпуска пари на страни с просрочени официални задължения. През 2015 Украйна отказа да погаси дълга си към Русия на стойност $3 млрд., а руското финансово министерство започна съдебна процедура по случая.

Последни новини
Още от Новини