AMC Entertainment придобива Carmike Cinemas

Обединената компания ще се превърне в най-голямата верига от кина театри в света

Снимка: Tomohiro Ohsumi/Bloomberg Снимка: Tomohiro Ohsumi/Bloomberg

Китайската AMC Entertainment придобива конкурента си Carmike Cinemas, за да създаде най-голямата верига от кино театри в света, съобщава Investor.bg.

АМС, която бе купена от китайския конгломерат Dalian Wanda Group през 2012, заяви в четвъртък, че ще плати $ 1,1 млрд., включително дълг, за Carmike.

Обединената компания ще се превърне в доминираща верига кина в Северна Америка и е признак за продължаващото разширяване на Wanda в развлекателната индустрия. Само преди два месеца компанията заяви, че ще плати $3,5 млрд, за да придобие студиото Legendary Entertainment, което участва във финансирането на филмите „Джурасик свят“ и „Черният рицар“.

Wanda е и зад мултимилиардния комплекс от студия в Източен Китай, който се използва за предстоящия филм „Великата стена“ (The Great Wall).

АМС ще плати по $30 в брой на акция, което е с около 19% над цената на акциите от $25,11 в четвъртък.

Придобиването ще увеличи кината на АМС с над 70% до повече от 600, а броят на екраните с 50% до почти 8400. Regal Entertainment Group, сегашният лидер, има почти 7400 екрана в 570 кина.

Бордовете на двете компании са одобрили сделката, която се очаква да приключи до края на годината след преглед от страната на държавните власти по конкуренцията.

Главният изпълнителен директор на АМС Адам Арън се надява, че обединяването ще увеличи печалбата през 2017 и ще доведе до годишни икономии от около $35 млн., докато в същото време засили елементи като предлагане на алкохол, накланящи се столове и предложения с храна на повече места.

Той казва още, че цената на подобренията ще бъде „разумна“ и печеливша. Арън добави още, че Wanda, която притежава 75% от АМС, подкрепя сделката, но отказа да говори от името на Wanda.

Последни новини
Още от Новини