Стигнаха ли дъното акциите и петролът

Боб Синк за техническите фактори и фундаментите на фондовите пазари и очакванията му за движението на цената на петрола

Търговци на акции на пода на Нюйоркската фондова борса, 22 февруари 2016 г., Ню Йорк, САЩ. Фотограф: Michael Nagle, Bloomberg Търговци на акции на пода на Нюйоркската фондова борса, 22 февруари 2016 г., Ню Йорк, САЩ. Фотограф: Michael Nagle, Bloomberg

Боб Синк за техническите фактори и фундаментите на фондовите пазари и очакванията му за движението на цената на петрола

 

Тези активи направиха ли вече завой?

 

Аз съм анализатор на фундаментите, обичам да гледам на нещата от гледна точка на фундаменталните причини, но също така искам да видя и това, което пазарът ми казва. По-рано тази година, видяхме двойното дъно при суровия петрол. А след това, той проби през линията на съпротива в тенденцията за спад, която беше активна от миналия септември. А приятелите ми, обичащи техническите фактори, биха ми казали, че когато имам двойно дъно и после пробив на нивото на съпротива, това наистина ви показва, че пазарът иска да се покачи, а тази съпротива вече се превръща в подкрепа и ние вече виждаме петрола да се стабилизира около $35. За мен е интересно, че Shanghai Composite показва друг голям източник на тревога за пазарите тази година. Той тепърва достигна двойното си дъно миналия петък. Китайската народна банка намали процента на изискваните задължителни минимални резерви, а след това имаше сериозно възстановяване на пазара, което го отведе точно над нивото на съпротива на тенденцията днес. Така че, ще видим. Shanghai Composite е много по-нестабилен пазар, но ако там е налице същият технически модел, който видяхме при суровия петрол, това би предполагало, че виждаме трайно дъно при Shanghai Composite и вече всички отрицателни нива, които бяха масови при рисковите активи тази година сякаш започват да си отиват – едно по едно. И това, определено би открило потенциал за много по-добра среда за рисковите активи.

 

През последните няколко дни видяхме да се случва нещо наистина странно. Получихме лоши данни от Китай с индекса PMI. Видяхме също и цените на петрола да се вдигат с малко, но въпреки това акциите в САЩ все пак успяха да се покачат. Смятате ли, че тук се наблюдава разграничаване между класовете активи?

 

Когато пазарите се покачвате след лоши новини, това обикновено е признак, че те се опитват да се покачат. Затова, по-рано тази година, когато имаше относително добри новини, пазарите спадаха непрекъснато и имаше притеснения от неизвестното. Не се знаеше къде е дъното на цените на петрола, не беше ясно колко ще се забави китайската икономика и до къде ще се срине пазара там. Всички тези неизвестни натискаха всичко надолу, въпреки че фундаментите в данните все още не бяха станали толкова лоши. И може би, пазарите се опитват да ни кажат точно това - фундаментите наистина не са толкова лоши и, както казах – една по една, всички отрицателни тенденции се успокояват.

 

Тогава как централните банки – независимо дали говорим за Федералния резерв, или може би по-непосредствено – ЕЦБ, преди срещата ѝ следващия четвъртък, взимат всичко това предвид и го включват при вземането на решенията си?

 

Те казват, че се водят от данните и би трябвало да е така, а не да реагират на пазарите. И това е нещо, което започваме да разбираме от страна на Фед. Официалните лица от Фед бяха доста прями, когато изразиха притеснението си от волатилните пазари, но все пак те казаха, че ще гледат какво се случва с данните. Така че не знаем дали прогнозата на статистическата служба ще е точна или не, но изглежда, че данните за заетостта все още са добри, изглежда потребителското харчене се държи добре, продажбите на автомобили са доста стабилни, така че може би в действителност нещата не са толкова лоши. Винаги ще има нестабилност в пазарите, а Фед трябва да продължи да нормализира политиката си.

 

Последни новини
Още от Новини