Правителството не може да нареди редизайн на Apple

Тед Олсън, адвокат на Apple

Илюстрация по темата за сигурността на данните. Apple Iphone. Photographer: Craig Warga/Bloomberg Илюстрация по темата за сигурността на данните. Apple Iphone. Photographer: Craig Warga/Bloomberg

Интервю на Тед Олсън, адвокат на Apple за Емили Чен от Bloomberg West в Сан Франциско на 2 март 2016 за спора между ФБР и компанията за превахване на защитата на iPhone.


Има ли някакви възможности за технологично или правно сближаване на позициите?

Конгресът би трябвало да обмисли алтернативни решения за тези трудни проблеми. За това става дума в дебата.

Правителството няма властта да изисква от Apple да направи редизайн на своя iPhone като премахне характеристики, които е включил в системата и които клиентите искат да имат.

Няма законова власт да го направи.

Един съдия вече го потвърди.

Трябва да се проведат дискусии по решението на този проблем, ако има такова.

Не можете да наредите на частна компания като Apple да направи нещо, с което ще промени продукта си. Имаме граждански права, които не го позволяват.


Говорих вчера с главния прокурор Лорета Линч и тя каза, че посредникът е съдът. Нека да се решава случай по случай, както се прави вече. При какви обстоятелства това би удовлетворило Apple?

Удивен съм, че го е казала.. Няма да реши нито един проблем. Един съд може да каже едно, а друг - друго.

Самият директор на ФБР Коми вчера каза, че това проблем. Каза, че е най-трудният проблем, пред който се е изправял като директор на агенцията.

Преди това беше зам.-главен прокурор.

Това трябва да се обсъжда в Конгреса. Ако го решавате за всеки отделен случай, ще имате различни резултати за различни дела в различни части на страната.

Директор Коми каза, че имат още 12-13 подобни случаи, в които се опитват да получат решението на федерални съдилища.

Окръжният прокурор на Манхатън каза 205 телефона iPhone, които иска да отвори.

Представете си тази цифра, умножена по броя на юрисдикциите в страната.


Говорих с експерти по сигурността. Те казват, че има технически алтернативи, които позволяват да се реши проблема, без да се слага мастър ключ. Всъщност бившият директор на Агенцията по национална сигурност ген. Кийт Алекзандър ми каза, че не приема аргумента на Apple, че това е единственият технически начин. Има ли технически алтернативи?

Може да има. Вчера, когато бе запитан дали се е консултирал с други правителствени агенции в опит да реши проблема, за да не се налага държавата да принуждава Apple да променя продукта си, директор Коми каза, че е говорил с всички, които са приели поканата на ФБР.

Какво означава това? Дали е говорил с Агенцията за национална сигурност? Дали тя е помогнала, но не искала?

Не приемам този въпрос.

Експертите в Apple, които проектираха този iPhone казаха, че няма друг начин да се реши проблема, освен ако да се промени системата, като се намали защитата. Стотици милиони хора разчитат на нея, когато си го купуват. Те зависят от сигурността, която Apple вгради в iPhone.

А правителството иска да я унищожи.

Ако правителството намери начин да си реши само проблема, без да кара Apple да прави редизайн на iPhone, нека да го направят. Представителите на правителството, които се занимават с въпроса би трябвало да бъдат питани направо.

 

Има ли възможност за компромис? Изглежда, че Apple казва, че има.
Доколкото ми е известно, няма възможност за компромис, който да включва Apple да започне да работи за правителството.

Имаме Конституция. Тя не позволява на правителството да ангажира частни лица да измислят продукти или да променят вече създадени продукти, за да може правителството да прави с тях каквото си иска.
Това е много сериозен въпрос.

Може би има начини.

Правителството разглежда проблеми като този в документа за Обществено съдействие на органите на реда. В него изрично се освобождават компании като Apple от задължението да правят такива неща.

Конгресът може да разгледа въпроси като този.

Все едно да поискате Bloomberg, Fox, Wall Street Journal, Apple или някои производител на автомобили да пренапишат програмите си, за да осигурят достъп за правозащитните органи. Правителството няма власт да го направи, освен в извънредни обстоятелства, а то не е казало, че има такива.

Сега говорим за система, която би отключила телефона не само в този случай. Въпреки че правителството говори само за един телефон.

Не. Сега директорът на ФРБ призна, че не става дума само за един телефон. Те ще използват случая, за да създадат прецедент.

Въпросът е в принципа, че правителството няма право, няма законна власт, която да му дава подобно право да изисква от компания като Apple да пренапише програмата си.

Не става дума за промяна в програмата и за редизайн на продукта, а за създаване на продукт, който правителството иска, но Apple не е направил. И дори избягва да прави. Те карат Apple да създаде нещо, което не е длъжен. Нов продукт.

Всички телефони на Apple се използват от десетки милиони души, които са купили и програмите, включително и защитата на личните си данни и местоположението на децата си.

Това е информация, която се пази. Сега правителството иска да спре да се пази.

Важно е от Apple искат да предостави програмисти и ресурси по желание на правителството. И че се настоява да повредят продукт, на който милиони разчитат.

 

Последни новини
Още от Новини