Дефлационният натиск в еврозоната продължава

Това показват последните данни за композитния PMI индекс

Евро банкноти. Снимка: Akos Stiller/Bloomberg Евро банкноти. Снимка: Akos Stiller/Bloomberg

Дефлационният натиск в еврозоната продължава. Това показват последните данни за композитния PMI индекс за региона, като по този начин увеличават напрежението върху ЕЦБ и Марио Драги да действат по-рязко на 9 и 10 март, когато паричната институция се среща във Франкфурт, за да определи курса на бъдещата парична политика.

Композитният PMI индекс, който представлява частно проучване за бизнес активността в производствения сектор и в сектора на услугите, включва 5 подиндикатора. Това са производство, нови поръчки, ниво на непродадените стоки, заетост и цени. Стойности над 50 показват експанзия и подобряване на състоянието в секторите, докато стойности под 50 показват свиване.

Общата стойност на индекса за февруари достига ниво от 53 пункта, показващо разширяване на бизнес активността, като този прочит на данните дори надхвърля очакванията. Експанзията обаче е под регистрираната през януари в размер на 53,6 пункта, а освен това индексът не е регистрирал толкова ниско ниво от юни 2013 насам.

По притеснително за ЕЦБ обаче е представянето на един от петте подиндекса, които формират общия PMI, а именно цените. Стойността на ценовия подиндекс е под 50 пункта, което показва, че компаниите понижават цените си.

Цените на произведената продукция бележат спад във всички държави от еврозоната освен една, като спад има в трите най-големи икономики в региона – Германия, Франция и Италия.

Данните са още един фактор, увеличаващ напрежението върху ЕЦБ, след като данните за инфлацията в еврозоната показаха, че ценовото равнище в деветнадесетте страни във валутния съюз е отбелязало спад от 0,2% през февруари, което е най-ниското ниво на цените от една година насам.

 Анализаторите казват, че разочароващите данни за инфлацията вдигат очакванията за агресивни действия от страна на ЕЦБ.

 

Последни новини
Още от Новини