Защо Moody's e загрижена за китайската икономика?

Коментар на Уве Парпарт, главен икономист на Capital Link International

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Уве Парпарт, главен икономист на Capital Link International, коментира понижаването на перспективата пред кредитния рейтинг на Китай. Той разговаря с Рашад Саламат и Енджи Лау в предаването "Asia Edge" по Bloomberg TV. 

 

Нека да започнем с това, че днес Moody's понижи перспективата пред кредитния рейтинг на Китай. Как бихте го тълкували? Символично ли е значението му?

Мисля, че идва в точното време.

Точно преди срещата на лидерите в Китай.

Третата причина, която Moody's посочва за пристъпването към този ход е притеснението дали реформите реално ще продължат. Мисля, че това е най-важният аспект за китайските власти – да създадат сигурност, че процесът на реформи няма да спре; че ще бъдат продължени въпреки турбуленциите и скоростта на провеждането им няма да бъде забавена.

Реформите, фокусирани върху производството? Кога ще ги видим?

Мисля, че ги виждаме в момента.

Знам, че хората казват това, но...

Реформи, фокусирани върху производството означава реформиране на производствената част на икономиката. Съкращаването на работна сила е ключова такава реформа. Създаването на допълнителен производствен капацитет е друга важна реформа. Намаляването на данъците и разходите за бизнеса също. Мисля, че те са налице, но трябва да бъдат продължени. Друга важна реформа, към която трябва да се пристъпи по-сериозно е по отношение на пазарите. Те трябва да бъдат развивани. Капиталовият пазар в Китай не среща доверие сред инвеститорите. Няма достатъчно институционални инвеститори и дълг на него, за да заработи ефективно. Нещо повече, Китай няма добре развит дългов пазар, което също може да бъде чудесна възможност за инвеститорите. Представете си САЩ без пазар на ипотечните облигации.

Нямаше да я има кризата от 2008.

Няма да има отражение върху целия свят... Много хора мислят по следния начин: ако има криза в Китай, глобалните ефекти няма да са такива какви бяха след кризата в САЩ.

Това също е вярно. Съществуват реални връзки между Китай и останалия свят. Вярно е, че капиталовите пазари са ограничени. За да бъдат развити тези връзки, трябва и пазарите да бъдат по-добре развити. Към този момент Китай оперира на междубанковия пазар. 95% от китайските дългове са него. Вторичният пазар не е достатъчно развит. Трябва да се наблегне на инструменти като ипотечни заеми или ценни книжа, обезпечени с активи. Необходимо е изграждането на надеждна рейтингова система на ниво корпоративния дълг. Всичко това трябва да бъде направено. В този смисъл само реформите, които следва да бъдат направени на финансовите пазари са голяма част от цялостната реформа, фокусирана върху производството.

 

Последни новини
Още от Новини