Забавяне на бизнес активността в строителния сектор на Великобритания

Ръстът на заетостта в сектора също се забавя до тригодишен минимум

Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg

Бизнес активността в строителния сектор във Великобритания се забавя още през февруари, но остава в експанзия 34-ти пореден месец. Ръстът на заетостта в сектора също се забавя до тригодишен минимум, а жилищното строителство е с най-слабото си представяне през февруари, пише Investor.bg.

Това сочат данните на частната изследователска компания Markit. Индексът на мениджърите по поръчките (PMI) се понижава до 54,2 пункта, което е най-ниското ниво от април 2015. Очакванията бяха за 55,5 пункта, а през февруари стойността беше 55 пункта. 

Британското строителство остава категорично в експанзия през февруари, но губи инерция в жилищния сегмент, поради което общият индекс пада до най-ниското си ниво от април 2014“, казва Тим Мур от Markit. Въпреки забавянето докладът показва, че основните бизнес условия остават благоприятни, особено в строителството на търговски площи и работата, свързана с инфраструктура.

Последните правителствени данни показаха, че строителството се свива през последното тримесечие на 2015 и остава с 4,1% под предкризисния пик в началото на 2008. Но в сравнение с 2014 като цяло секторът се представя по-добре.

Изследване на централната банка от февруари показа, че има опасения сред компаниите в сектора заради недостига на работна ръка, което отчасти допринесе за ръста на възнагражденията. През последното тримесечие средната седмична заплата в строителството расте с 6,5% спрямо едва 1,7% повишение в цялата икономика.

Markit предстои да публикува PMI индекса си в сектора на услугите в четвъртък и очакванията са за леко забавяне през февруари.

Последни новини
Още от Новини