Швейцарската икономика с по-висок ръст от очакваното

БВП за Q4 на 2015 нараства с 0,4%

Швейцарската централна банка. Снимка: Alessandro Della Bella/Bloomberg Швейцарската централна банка. Снимка: Alessandro Della Bella/Bloomberg

Швейцарската икономика се завърна към растежа в края на миналата година, справяйки се с валутния шок след решението на Швейцарската централна банка (SNB) да премахне тавана на валутния курс на франка спрямо еврото, довело до поскъпване на франка, което удари износителите и туристическия бранш.

Растежът на швейцарската икономика за четвъртото тримесечие на 2015 достигна 0,4% на годишна и тримесечна база, след като през миналото се сви с 0,1%, показват официалните статистически данни. За цялата 2015 растежът е 0,9%, а за 2015 прогнозата на SNB е за ръст от 1,5%.

Въпреки това Швейцария премина през най-тежката си година от икономическа гледна точка от 2009 насам, а безработицата скочи до 5-годишен връх.

Потреблението на домакинствата нараства с 0,1% през четвъртото тримесечие на 2016 спрямо третото. Разходите на правителството растат с 0,6%, а износът, с изключение на златото, ценностите и стоките за търговия на дребно, с 2,9%.

Въпреки че спря да поддържа валутния курс на франка в рамките на 1,20 франка за евро и позволи на валутата си да поскъпне, Швейцарската централна банка продължава с неконвенционалните мерки, като поддържа депозитна лихва от -0,75%, в опит да не позволи на франка да поскъпне прекомерно, което да продължи да се отразява негативно на швейцарската икономика.

 

Последни новини
Още от Новини