Педро Санчес търси съмишленици за управлението на разединена Испания

Кореспондентът на Bloomberg Мария Тодео за бъдещото испанското правителство

Педро Санчес Педро Санчес

"Правя три предложения. Първо, да извадим Испания от състоянието на застой, в което се намира. Второ, да задействаме промяната, която милиони испанци очакват. Трето, да започнем с желаната скорост, но нека започнем да напредваме.

Има два възможни отговора на въпроса дали да се гласува за Санчес – да или не. Тогава ще знаем какво мислят всички", каза Педро Санчес, лидер на испанските социалисти.

Днес най-после ще видим промени в парламента, след два месеца на политическа безизходица.

Днес е голям ден за Педро Санчес. Ако иска да стане министър-председател, ще трябва да спечели пълно мнозинство, а сега вероятно ще има нужда от чудо, за да се случи това.

През декември социалистите в Испания получиха доста лоши резултати на изборите и взеха само 90 места в парламента.

Сметките не излизат

За да спечели мнозинството, което му трябва, Педро Санчес ще има нужда от подкрепата на Народната партия или Подемос.

В този момент това изглежда малко вероятно.

Въпреки това вчера той даде да се разбере, че стратегията му е да отстрани Рахой и да се фокусира върху Подемос.

Знае, че държи умерените Сиудаданос, така че става дума за прицелване в Подемос. Трябва да направи сделката привлекателна за гласоподавателите. Говори за предоговаряне на дефицита на Испания. Говори за социална държава и повече права за работниците.

Опитва се да прехвърли напрежението върху Подемос, за да може когато гласуват с „не“, което най-вероятно ще се случи, да изглеждат зле.

В петък е последното гласуване. На този етап ще има нужда само от мнозинство, което означава повече гласове „за“, отколкото „против. Тогава въздържалите се ще са от съществено значение.

Социалистите се опитват да принудят Подемос да се въздържи. Опитват се да кажат, че това е добра сделка за всички и интересите на страната стоят над всичко. Ако не гласувате с „да“ или не се въздържите, това ще върне страната обратно в безизходица и най-важното – ще задържи Рахой на власт.

 

 

Последни новини
Още от Новини