Накъде бързат фондовите пазари

Коментар на Ивън Камерън Уотс в предаването The Pulse на Bloomberg TV

Ивън Камерън Уотс, старши управител на BlackRock Investment Institute. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Ивън Камерън Уотс, старши управител на BlackRock Investment Institute. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Ивън Камерън Уотс, старши управител на BlackRock Investment Institute, коментира фондовите пазари и действията на Фед. Интервю на Гай Джонсън в предаването The Pulse на Bloomberg TV.

 

Голямо движение се наблюдава при фондовите пазари. Каква е причината това да се случва и как да бъде извлечено предимство от това движение?

Мисля, че песимизмът отиде твърде далеч. Много е лесно да се коментира по този начин постфактум, но трябваше да видим някакво приравняване съответстващо на промяната на лихвите, за да се постигне по-голяма увереност на пазара. Но да, от 11 ноември насам наблюдаваме доста отчетливо засилване, което за някои от основните пазари е между 8 и 10%.

 

Нека да кажем просто, дали става дума за реакция на покачването на лихвите на Фед? Можем ли да говорим отново за реакция на повишението, каквато не наблюдавахме преди една седмица, например?

Нова фаза „Голдилок“, т.е. на златната икономическа среда, ако искате да му дадем име. Идеалната среда, нито твърде гореща, нито твърде студена. Може би ще се върнем на нивата от 30 до 50% от нивата на акциите, в зависимост от това каква мерна единица използвате. Това беше една подканваща възможност, на този етап фондовите пазари и капиталовите пазари спряха разпродажбите. Ако кредитните пазари са под напрежение, фондовите пазари не могат да се справят добре. Това е така заради капиталовата структура. Ако цените са по-високи на горните нива, не можеш да очакваш по-базовите нива, фондовите пазари, да се справят добре. Видяхме стабилизиране на кредитните пазари, защото спредовете станаха големи при общата слабост на долара, а развиващите се пазари се представят благоприятно напоследък, а имаше и някои малко по-позитивни новини и по отношение на петрола.

 

Европейските пазари се представят под възможностите си, японските пазари също. Европейските банки са под напрежение, но днес се търгуват силно. Може ли Европа, на чийто хоризонт стоят още отрицателни лихви, да се представи по-добре или по-скоро можем да очакваме еврото да поевтинява и на при търговията да се съобразяваме с този факт.

Европейските банки се разделят на две големи групи. Едната се състои от банки, чиито бизнес модели са наистина подложени на жестоко предизвикателство и на предизвикателствата на сделките на капиталовите пазари. Има и втора група, която е съставена от доста стабилни банки, които се държат в страни от капиталовите пазари, като скандинавските или изобщо банките в северната част на Европа. При застрахователните компании, също, те понесоха големи щети, от неспособността да плащат каквито и да било дивиденти при своите животозастрахователни компании, или пък да гарантират достатъчно добра доходност. Що се отнася до Япония, то на нейната банкова система също й бе изключително трудно. Това, което наблюдаваме в момента е следното. Инвеститорите стрелят първи. Това ще повлияе силно на доходността или на ръста на кредитирането. Трябва да бъде или едното, или другото. Но аз не бих искал да бъда въвличан в тази част от пазара.

 

Трите големи японски институции са въвлечени в мерки за манипулиране на курса на йената. Дали това е причината за напрежението, на което явно е подложен Драги, а и не само той, а и инвеститорите, защото всички казват, че е по-добре да имаме по-евтино евро.

Чувствителността на еврото спрямо европейските фондови борси в действителност не е толкова голяма. Мисля че валутата е много по важна за Япония. Ако погледнете индуксът TOPIX и йената, както казахте тази сутрин, е изненадващо. Спадът с 4 процента, при който йената остана силна, говори за ненормална връзка. Може би това трябва да ни говори за отзива на политическите решения и за забавянето на някои пазари.

 

Много ви благодаря за това, че ни гостувахте. Ивън Камерън Уотс, старши управител на BlackRock Investment Institute.  

 

Последни новини
Още от Новини