Германската икономика потвърждава икономическата теория

Ниската безработица води до сериозен ръст в заплатите

Англа Меркел, канцлер на Германия. Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg Англа Меркел, канцлер на Германия. Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Връзката между ниската безработица и ръста в заплатите, известна като крива на Филипс, изглеждаше сякаш не работи в световната икономика в последно време. САЩ и Великобритания се радват на ниска безработица, но това не се отразява в сериозен ръст в заплатите, което накара икономистите да се замислят дали наистина връзката е толкова пряка.

Германската икономика обаче подкрепя стандартната икономическа теория – а именно, че ниската безработица води до увеличение в заплатите.

От 2009 насам се наблюдава сериозен ръст в заплатите в най-голямата европейска икономика. Той се повиши от 0% през декември 2009 до над 4% през 2011, а след това поддържа ниво между 3% и 4%.

За сравнение в САЩ заплатите на работниците не растат с повече от 3%, подобна е ситуацията и във Великобритания.

Според икономисти като Джейкъб Киркегард причината е, че германската икономика вече е достигнала нивото на пълна заетост, което въпреки ниската безработица в САЩ (под 5%) не може да се каже за най-голямата световна икономика. В Германия освен това профсъюзите са силни.

Развитието на ситуацията в германската икономика е положително от гледна точка на това, че по-високите заплати водят до ръст в потреблението, но от друга страна те означават по-малки приходи за компаниите и съответно по-малки печалби.

 

Последни новини
Още от Новини