ФБР: Apple да си прибере злото куче-пазач

Джеймз Коми, директор на ФБР

Джеймз Коми, директор на ФБР пред Комисията по правосъдие на Конгреса. 1 март 2016, Вашингтон. Photographer: Andrew Harrer/Bloomberg Джеймз Коми, директор на ФБР пред Комисията по правосъдие на Конгреса. 1 март 2016, Вашингтон. Photographer: Andrew Harrer/Bloomberg

Директорът на ФБР и адвокатите на Apple бяха изслушани на Капитолия на 1 март. Правителствената агенция предлага Apple да създаде софтуер, който да може да отключва телефона на заподозрени в тероризъм.

Коми каза, че криптирането е това, зад което престъпниците успяват да "останат в сянка" от закона.

Директорът на ФБР каза, че сигурността на iCloud никога не го е тревожела и че той не е криптиран, известен пропуск в сигурността на компанията.

Той сравни мерките за сигурност на Apple със "зло куче-пазач" /vicious guard dog/.

Откъс от показанията на директора на ФБР Джеймз Коми пред Комисията по правосъдие на Конгреса на 1 март 2016 във Вашингтон по делото за достъп до ключа на iPhone.

Джеймз Коми, директор на ФБР:

"Видяхме в Сан Бернардино, когато двама терористи от името на Ислямска държава убиха 14 души и раниха други 22 и оставиха три телефона. Два от телефоните, по-евтините модели, счупиха и не могат да се използват. Третият бе оставен заключен.

Във всяко компетентно разследване ФБР би се опитал да получи достъп до този телефон.

Важно е, защото е антитерористично разследване, което продължава, но и във всяко друго разследване следователите биха търсили всички законни средства, за да отворят устройството.        

Това стана и в Сан Бернардино.

Случаят там е точно за това. Очевидно той посочва по-голям проблем, който ще бъде гледа от и други съдии и експерти. Но тук става дума за разследване. Трябва да разберем дали има някой друг, замесен в атентата и какви следи можем да открием.

Това ни е работата".

...

"Тук говорим за ключове и задни вратички. Ние не мислим така. Знаем проблемите със задните вратички. Винаги има вратичка в iPhone.

Ние искаме Apple да махне злото куче-пазач. Да ни позволи да опитаме да намерим ключа.  

Следващите телефони, както разбирам, iPhone 6 и по-новите ще дават такива възможности.

Аз имам голямо доверие в способността на компанията да пази информацията си. Например iCloud не е криптиран.

Но аз не говоря за това дали могат да защитят съдържанието на iCloud. Те са много добри в опазването на информацията и иновациите си. Не бива да се абсолютизира, но тези хора са професионалисти".

Снимка долу: Брус Сюъл, ст.вицепрезидент Apple, проф. Сюзан Ландау, Worcester Polytechnic, Сайръс Ванс Мл. в съда. Photographer: Andrew Harrer/Bloomberg

 

Последни новини
Още от Новини