Dundee Precious Metals ще търси полезни изкопаеми в Банско

Става дума за терен, намиращ се в землищата на селата Гостун и Осеново, разрешението се предоставя за срок от 3 години

Снимка: Valerian Mazataud/Bloomberg Снимка: Valerian Mazataud/Bloomberg

Правителството одобри издаването на разрешение на „Дънди Прешъс Металс Крумовград“ ЕАД за търсене и проучване на метални полезни изкопаеми в площта „Камен връх“, пише Investor.bg, позовавайки се на пресцентъра на Министерския съвет.

Теренът се намира в землищата на селата Гостун и Осеново в община Банско.

Разрешението за търсене и проучване се предоставя за срок от 3 години. За това време фирмата-изпълнител ще вложи мининум 131 150 лв. в геолого-проучвателните дейности, а стойността на мероприятията за опазване на околната среда е 4500 лв.

Извършените геологопроучвателни работи в площ „Камен връх“ се очаква да доведат до увеличаване на обема на геоложката информация за територията на България.

„В дългосрочен план, при положителни резултати от търсенето и проучването, ще се постигне развитие на потенциала на пазара за метални суровини, осигуряване нуждите на икономиката, откриване на нови работни места и постъпления от концесионни плащания”, пише още в съобщението.

Dundee Precious Metals Inc. е международна минна компания със седалище в Канада, чиято дейност обхваща придобиване, проучване, разработка и експлоатация на находища на благородни метали.

Основните активи на компанията включват добивно-преработвателното предприятие в Челопеч (100% собственост), където се произвежда концентрат със съдържание на мед, злато и сребро; металургичния комбинат в Цумеб, Намибия (100% собственост), както и "Ватрин Инвестмънт", което притежава 100% дял от добивно-преработвателното предприятие в Капан, Армения. Освен това Dundee притежава концесионни права за разработването на находището "Хан Крум", край Крумовград, както и дялове от геологопроучвателни обекти в Сърбия.

Акциите на дружеството се търгуват на фондовата борса в Торонто.

Последни новини
Още от Новини