AB InBev със споразумение за продажба на китайския бизнес с бира на SABMiller

Сделката е на стойност 1,6 млрд. долара

Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg

Anhauser-Busch InBev обяви, че е постигнала споразумение за продажбата на китайския бизнес с бира на SABMiller на China Resources Beer Holdings. Новината идва на фона на опитите на белгийския производител на бира да спечели одобрение от китайските власти за придобиването на своя най-голям конкурент, пише Wall Street Journal

Контролираният от китайското правителство пивовар ще придобие 49-процентния дял на SABMiller в джойнт венчър, известен като CR Snow. Сделката е на стойност 1,6 млрд. долара и ще даде на азиатската компания пълна собственост върху Snow, най-продаваната бира по обем в света. China Resources и SABMiller са партньори в джойнт венчъра от 1994 г. насам.

Сделката е обект на регулаторно одобрение и е ключова за финализирането на придобиването на SABMiller за 108 млрд. долара от AB InBev. Белгийският производител обяви, че очаква това да се случи през втората половина на тази година, пише Investor.bg.

Очакваше се AB InBev да организира продажбата на дела на SABMiller в Snow още при обявяването на голямото придобиване миналата година, но според източници, запознати с плановете на компанията, през януари тя е заявила, че ще се опита да съхрани дела си и да запази оперативен контрол върху компанията. В крайна сметка тя е взела решението да продаде дела, тъй като това може да забави още получаването на одобрение от регулаторите, посочва източник, запознат със стратегията на компанията.

Ако бъде одобрена, сделката ще позволи на AB InBev да се фокусира върху по-скъпите марки и да изгради стратегия за увеличаване на маржовете на печалба в Китай, където конкуренцията е голяма, а цените са ниски.

Страната е най-големият пазар на бира по обем и е основен двигател на растежа на глобалната консумация на пенливата напитка през последното десетилетие.

Последни новини
Още от Новини