VW: Преговорите с властите в САЩ може да продължат месеци

Интервю с главния изпълнителен директор на компанията Матиас Мюлер

Матиас Мюлер, главен изпълнителен директор на Volkswagen AG на пресконференция във Волфсбург, Германия. 10 декември 2015. Photographer: Krisztian Bocsi/Bloomberg Матиас Мюлер, главен изпълнителен директор на Volkswagen AG на пресконференция във Волфсбург, Германия. 10 декември 2015. Photographer: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Главният изпълнителен директор на VW Матиас Мюлер коментира пред Bloomberg какво е бъдещето пред компанията след скандала с дизеловите емисии и спекулациите каква сума може да достигнат щетите от него. Интервю по време на Автосалона в Женева на 1 март 2016.

Разследването продължава, водим конструктивен разговор с всички органи на реда в САЩ.  Очакваме те да дадат резултат възможно най-скоро.

Какво ще кажете за идеята, че ще излезе с план до 24 март? Уверен ли сте, че можете да завършите план, който да представите и който да бъде приемлив за американските власти за 1 месец?

Както казах, дискусиите продължават и има прогрес в конструктивния ни диалог. Ще видим какво ще се случи през следващите седмици и  месеци.

Къде ще намерите парите, с които да платите за този скандал? Вече казахте, че част от парите, които сте оставили на страна няма да са достатъчни. Говорихте за нуждата да намалите броя на моделите, които VW произвежда, както и за понижаване на разходите и повишаване на ефективността. Къде ще намерите всички тези пари?

Интерес въпрос, но както можете да предположите VW е компания, която може да се справи с проблема с парите и едно от най-важните неща ще бъде да поставим приоритети за бъдещето. Неща като продуктова програма, автономно шофиране, електромобили и дигитални технологии. Ще предприемем стъпки в тази насока и ще работим по въпроса в бъдеще.

Значи ключът е да разгледате внимателно инвестиционните си планове?

Разбира се, трябва да го направим.

Ами по въпроса с дивидентите, или освобождаването от някои от марките марките Ви?

Нямаме намерение да се освобождаваме от марки. В групата разполагаме с 12 много успешни бранда и възнамеряваме да ги запазим.

Анализатори от UBS изчисляват, че скандалът може да струва $40 млрд. на компанията.

Спекулация.

Съгласен ли сте, че може да струва толкова много?

Не, не мога да се съглася, защото трябва да изчакаме решението на властите и резултатите.

Вижте премиерите от Автосалона в Женева 2016.

 

Последни новини
Още от Новини