Трейчъл: Отрицателните лихвени проценти са реален проблем

Коментар на главния изпълнителен директор на Erste Group Bank Андреас Трейчъл

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Главният изпълнителен директор на Erste Group Bank коментира ефектите на отрицателните лихвени проценти върху банката и нейните клиенти. Той разговаря с Гай Джонсън и Ханс Никалъс в предаването „On the Move” по Bloomberg TV. 

 

Вие сте "голям фен" на отрицателните лихви?

„Обичам ги!“ Това е най-лошото нещо за нас, защото ние сме търговска банка. Имаме около 16 млн. клиенти. По-голямата част от тях са хора с относително ниски доходи. Те понасят негативните ефекти на отрицателните лихвени проценти. В този смисъл, това, което е лошо за нашите клиенти, е лошо и за нас.

Как се справяте с това? Забавяте процеса във времето? Компенсирате с другата част от бизнеса си? Как се отразява реално на финансовите резултати на Вашата банка?

Нищо не остава без последици... така че ние не плащаме лихва по депозитите.

Остават нулеви.

Да, остават нулеви. Големият въпрос за нас е – ако лихвените проценти се понижат още повече, ще бъде много трудно да осъществим плановете си. Ще ви дам пример. Притежаваме около 30% от депозитите в Чехия. Ако говорим за хората с ниски доходи, вероятно половината жителите държат спестяванията си при нас. Ако допуснем отрицателни лихви за половината от населението в Чехия, това просто не е постижимо. Това е реален проблем за нас.

Андреас, Ханс Никълъс от Берлин. Ти спомена по-рано за мотивацията на ЕЦБ да въведе отрицателни лихвени проценти. Чрез този инструмент те се опитват да раздвижат корпоративното кредитиране. Смяташ ли, че това е фундаментално нечестно съотношение и бизнесът всъщност взема решение въз основа на лихвен процент, при който може да заема кредит в рамките на следващите 10 години.

Централната банка никога не е действала нечестно. Тя работи 100% на честен принцип. Предполагам, че твърдението за необходимостта от въвеждането на отрицателни лихвени проценти с цел насърчаване на кредитирането вероятно е вярно в някои случаи. Това обаче не важи за нашите клиенти. Те не заемат кредити, защото лихвените проценти са ниски. Лихвите са на достатъчно ниски нива. Ако вземете 10-годишен кредит с лихва 2 % и ЕЦБ понижи лихвените си проценти с 20 базисни пункта, тогава ще може да заеме 10-годишен заем с фиксирана лихва от 1,8%. Но не е вярно, че няма да го направите при 2%. Ако не заемете кредит при лихва от 2%, вие няма да го направите и 1,8%. Нещо повече, няма да заемете кредит не защото лихвите не са достатъчно ниски, а защото не сте сигурни за бъдещето. Не вярвате, че ако прибегнете до дългово кредитиране, ще генерирате впоследствие някаква печалба. Това е политически въпрос и ЕЦБ не може да помогне за решаването му. 

 

Последни новини
Още от Новини