Glencore с печалба въпреки евтините суровини

Коментар на Стюарт Уолъс, Bloomberg News и Майкъл Меткалф, State Street Global Markets

Производство на компоненти за вклакове във фабрика на Alstom в Германия. Снимка: Martin Leissl/Bloomberg Производство на компоненти за вклакове във фабрика на Alstom в Германия. Снимка: Martin Leissl/Bloomberg

Англо-швейцарската мултинационална компания за добив и търговия със суровини Glencore успя да реализира печалба въпреки поевтиняването на суровините. Нетната печалба на компанията пада с 69% през 2015 до $1,34 млрд. Това обаче е по-добре от очакваното от анализаторите.

Glencore все пак успя да надхвърли прогнозната си печалба, реализирайки $1,34 долара. Откъде идва тази печалба?

Почти изцяло от маркетинговото подразделение. Индустриалният бизнес на компанията регистрира известни загуби, което ни връща към това, че в годините, когато цените на суровините са ниски маркетинговата и търговска дейност на компанията ще компенсира за това и обратното. През миналата година например всичко се дължеше на търговията, като компанията успя да постигне оптимистичната прогноза, което беше облекчение за много инвеститори, защото първата половина на годината беше малко разочароваща. Компанията успя да обърне нещата по много добър начин през втората половина на годината и да надхвърли леко очакванията.

Именно така трябва да се случи. Маркетинговата дивизия трябва да изтегли компанията напред при трудности в индустриалните операции. Именно такъв ли е случаят сега? Могат ли трейдърите да вярват, че бизнес моделът и  Glencore функционират, както първоначалните намерения показваха?

Мисля, че е рано да се каже, защото трябва да преосмислят реалните активи, които имат. Знаем, че ще продадат дела си в селскостопанското подразделение, говореха за промени и в медните мини и реализиране на някои сделки, като всичко това ще се случи през това или през следващото тримесечие. Но нещата вървят според очакванията. Мисля, че в края на процеса компанията ще изглежда различно и много милиарди долари дълг ще бъдат отписани. Ще има промяна в естеството на компанията.

Майкъл, кажете ми какво мислите за суровините. Как бихте посъветвали мениджмънта на компанията, имайки предвид данните за суровините? Какво считате, че ще стане?

Същият коментар, както и за Китай. В началото на годината имаше паника около световния растеж. Изглежда сякаш донякъде тази паника е пресилена. Ситуацията при суровините е резултатът от тази паника до голяма степен. Докато области като потреблението в САЩ изглеждат доста солидни. Да, растежът в Китай ще бъде по-бавен, но много суровини са подценени. Мисля, че трябва да останат верни на основния бизнес модел.

 

Последни новини
Още от Новини