До колко намалението на коефициента на задължителните резерви ще стимулира растежа в Китай

Коментар на Майкъл Меткалф, директор макростратегии в State Street Global Markets

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Майкъл Меткалф, директор макростратегии в State Street Global Markets, коментира решението на PBOC да намали коефициента на задължителните резерви и как това ще повлияе на икономиката.

Гай Джонсън, Bloomberg: Властите в Китай казват, че имат капацитета да направят повече, след това намаляват коефициента на задължителните резерви. Пазарът изглежда сравнително доволен. Колко още ще видим, какво мислите?

Майкъл Меткалф, директор макростратегии в State Street Global Markets: Ако съдим по данните вероятно много повече. Интересното е, че се притеснявахме за Китай през по-голямата част от годината. Съгласен съм, че PMI не показва добри стойности. Но всъщност пазарната реакция е доста умерена. Това ми подсказва, че пазарите започват да възвръщат вярата си в политиката. Защото политика са именно облекченията – вижте броят на кредитите се увеличава, коефициентът на задължителните резерви беше намален и сигурно ще видим много повече. Интересното е, че вече не реагираме по същия начин на лошите новини.

Гай Джонсън, Bloomberg: Стана интересно в понеделник сутрин, когато пазарите в Китай се сринаха, защото отразиха това, което властите обявиха през уикенда за действията на PBOC и бяха надолу, защото не разбраха докрай какво се случва. Мисля, че по-скоро можем да се насочим към икономическата информация, идваща от PBOC, отколкото към данните от икономиката като цяло. Така че изглежда сега нещата основно зависят от PBOC.

Майкъл Меткалф, директор макростратегии в State Street Global Markets: Да, така е. Това се случва много често, когато икономиката достигне период на забавяне. Пазарите веднага реагират, докато се приложи съответната политика. Това, което ще ни затрудни през 2016 ще е съмнението дали политиката няма да се обърне. Вероятно започваме да вярваме в това.

Ханс Никълс, Bloomberg: Майкъл, здравей. Ханс Никълс от Берлин е. Имаме много информация от Китай. Някои от данните идват от Макао, където приходите от хазарт спадат значително, със стойности, близки до очакваните. Има ли индикации, че виждаме по-богатите в Китай да се чувстват малко по-уверени или просто се вторачвам много в тези данни за Макао, но ги намирам за доста интересни. Въпросът е дали са показателни. Давай.

Майкъл Меткалф, директор макростратегии в State Street Global Markets: Ще мине време, докато китайският фондов пазар няма да е волатилен и ще е различен от това, което виждаме сега. Интересно е как реагират глобалните фондови пазари на това, което се случва в Китай. През първата половина на миналата година развитите пазари извън Китай не реагираха наистина. Китайският фондов пазар достигна няколкогодишен връх, това не повлия силно на европейските пазари. През втората половина картината се промени значително. Пазарите станаха много зависими от това, което Китай и останалата част от света направиха. Сега като че ли започваме да се отдалечаваме от това. Реакцията към политическите действия, идващи в Китай са една идея по-положителни и пазарите извън Китай изглеждат малко по-силни. Когато пазарът в Шнахай е много надолу, останалата част от света не е автоматично надолу. Така че смятам, че има много положителни сигнали за пазарите извън Китай. 

 

Последни новини
Още от Новини