Daimler изпълнява изцяло екологичните изисквания

Дитер Зетче, директор на Daimler

Mercedes-Benz-AMG C43 Cabriolet. Женева. 29 февруари 2016. Photographer: Chris Ratcliffe/Bloomberg Mercedes-Benz-AMG C43 Cabriolet. Женева. 29 февруари 2016. Photographer: Chris Ratcliffe/Bloomberg

За да постигне целта си от най-малко 1 милион електромобили по пътищата на страната до 2020 германското правителство одобри нови стимули. Те предвиждат 40% от разходите да се поемат от производителите - до 5 000 евро на кола, съобщи Spiegel.

Планът за стимули, създаден от министерствата на околната среда, транспорта и икономиката предвижда клиентите, които купуват електромобили за лично ползване да имат достъп до 5 000 евро поощрение, а компаниите - до 3 000 евро.

Програмата може да насърчи местните автопроизводители да предлагат по-добри електромобили и като цяло повече EV модели.

Директорът на Daimler Дитер Зетче за конкуренцията на BMW, пазара в Китай, програмата за стимули за EV в Германия и бъдещето на компанията в интервю за Райън Чилкот на 1 март 2016, преди старта на Автосалона в Женева.

 

На какво залагате, за да изпреварите BMW през 2016?

Мога да ви кажа на 2 януари 2017. Започнахме добре започваме.

 

Как сте през февруари? През януари излязохте пръв.

Ще имаме като цяло подем през февруари. Не вярвам да можем да изпреварим много конкурентите, но по това, което вече имаме от януари, февруари ще бъде добър месец.

 

През януари имахте 20%, ще постигнете ли същия ръст през февруари?

Може да не е същият, базата е различна в различните месеци, но ще имаме отново подем.

 

През 2016 виждате ли още една година на двуцифрен ръст? Имахте 13% миналата година.

Казахме, че оценяваме целия пазар на около 3-4% ръст и сме уверени, че ще успеем.

 

Казахте, че ръстът ви ще е по-скоро по-нисък от 13%. Какви са плановете ви в проценти?

Смятам, че имаме възможности за много голям ръст под 30%. Уверени сме, че ще имаме страхотна година.

 

Какво виждате в Китай? Миналата година имахте 33% ръст в продажбите, което е изключително. Какъв ръст виждате през 2016?

През януари тази година започнахме с 15% ръст. Не вярвам да го задържим цяла година и се надявам да не го приемете като песимизъм. Да, започнахме много добре годината.

 

Ще постигнете ли 33% през 2016?

Не даваме точна прогноза за продажбите, но виждаме много напредък в Китай.

 

Извън очакванията за тази година, съществуват опасения, че Daimler и Mercedes Benz като част от него може да изпадне в понижение. Съгласен ли сте?

От четири години, сега сме в петата поредна на значителен годишен ръст. Не виждам причина това да спре след настоящата.

 

Между свързаността и технологията за самостоятелно задвижвани коли, все още не разбирам ясно как печелите?

Смятам, че миналата година за пръв път приключихме със стратегическата ни цел от 10% възвръщаемост. В тримесечията, които сме публикували досега, ние печелим повече от преките ни конкуренти. Очевидно създаваме голямо търсене със страхотните си коли. Няма нужда да ги продаваме със стимули.

 

За монетизиране на технологията ли става дума и до каква степен да държите Apple и Google по-далеч?

Живеем във времена на промени. Новите технологии предлагат големи възможности за подобряване на преживяването на потребителите ни.

Определено искаме да сме първите, които ще предложат допълнителния шанс за клиентите и това означава инвестиция в бъдещето.

Ясно смятаме, че можем да направим и двете.

Да покажем чудесни резултати и да поставим основата за успехи в бъдеще.

 

Какво ще кажете за съобщението, че EPA е потърсил Daimler и поискал обяснения по обвинението, че Daimler е използвал специално устройства в някои автомобили в САЩ. Американската агенция за околна среда свързвала ли се е с Daimler?

Подобно на други производители и ние сме правили тестове и в други страни също са ни били отправяни изисквания към сегашното производство. Това е нормално и ние го приемаме.

Ще сътрудничим напълно с Агенцията за околна среда и други американски организации, както правим в други страни, когато има повдигнати въпроси.

 

Имат ли основание обвиненията?

Не виждаме никакви основания.

 

Като говорим за Apple и Google, колко пари похарчихте, за да ги държите далеч засега?

Това, което правим момента не е предизвикано от Apple и Google, а от намеренията ни да интегрираме напълно новите технологии, които излизат. Също така и изкуствения интелект, който е важен елемент за развитие на автономно движещите се автомобили в бъдеще. Затова продължаваме да използваме тези възможности.

 

В Германия се води голям дебат за поощренията за продажби на електромобили. Знаем, че има дебат и в правителството. Какво вихте искали да видите? Смятате ли, че е подходящо за автопроизводителите да участват в програмата?

Обещахме, че ще предложим голямо разнообразие от хибриди или изцяло електрически автомобили. Това се отнася за цялата германска индустрия, включително Daimler Mercedes.

От друга страна виждаме, че засега клиентът не бърза да купува тези коли. Освен друго и заради ниските цели на петрола и затова, че инфраструктурата все още е ограничена.

По тези причини, ако искаме да стигнем до тази цифра, 1 милион, която правителството прогнозира..очевидно условията би трябвало да се подобрят, за да постигнем този резултат.

Не искаме нищо, но ако ще постигаме целта от 1 милион, тогава трябва да променим условията на кредитиране.

Вижте премиерите от Автосалона в Женева 2016.

Гледайте цялото интервю на Зетче за Райън Чилкот.

 

Последни новини
Още от Новини