BISAM придобива българо-американската компания FinAnalytica

Придобиването на FinAnalytica от BISAM отговаря на нарастващото търсене на унифицирано представяне и риск

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Българо-американската компания FinAnalytica, която предлага аналитичен софтуер за оценка на пазарния риск, структуриране на инвестиционното портфолио и анализ на инвестиционните решения за консултанти по закупуване на инвестиционни услуги, се придобива от BISAM, предава Investor.bg.

Британската компания, която обяви трансакцията чрез съобщение в сайта си, е водещ доставчик на цифрови решения за способностите и влиянието на действията на инвеститорите, спазването на глобалните стандарти за представяне на резултатите (GIPS) и отчетността.

Според изявлението на компанията придобиването на FinAnalytica от BISAM отговаря на нарастващото търсене на унифицирано представяне и риск. Това изискване на пазара е вследствие на няколко ключови тенденции в индустрията, включително преминаване към подходи за разпределение, базирани на риска, натиск от собствениците на активи за по-дълбоко разбиране на риска и предстaвянето, както и конкуренцията за по-добре представщи се инвестиционни стратегии, казва още BISAM.

„В днешната среда, където пиковете на волатилността са „новото нормално“, FinAnalytica се откроява с уникалния си подход за проследяване на риска и адаптивните модели на факторите“, заявява главният изпълнителен директор на BISAM Уилям Хейни.

„Екипът, който управлява риска и изчислява печалбата и загубата, през последните години стана по-тясно обвързан с фронт офиса, като същото се случи и с процеса на бюджетиране на риска в рамките на инвестиционния процес“, заявява президентът на FinAnalytica Боряна Рачева. „Консултантите очевидно могат да се възползват от по-ефективното управление на данните, което идва с най-добрия анализ от един-единствен доставчик за способностите и влиянието на решенията на инвеститорите и риска на инвестицията“.

FinAnalytica има шест американски патента за своя анализ на риска, включително методологии за бюджетиране на риска, нов подход за оценка на деривати и др.

През 2008 г. рисковият инвестиционен фонд New Europe Venture Equity (NEVEQ) инвестира 5 млн. долара в компанията.

Последни новини
Още от Новини