Шотландското правителство против Brexit

Първият министър на Шотландия иска оставане в ЕС

Никола Стърджън, първи министър на Шотландия, снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg Никола Стърджън, първи министър на Шотландия, снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Шотландското правителство се обяви против напускането на ЕС от страна на Великобритания. Първият министър на Шотландия – Никола Стърджън – призова всички британци да гласуват за оставане на Великобритания в ЕС.

„Шотландското правителство вярва, че членството в ЕС е в най-добрия интерес на Шотландия. Вярвам, че имаме полза от членството си в ЕС, както и ЕС има полза от това, че сме част от него“, каза Стърджън.

Премиерът на Великобритания Дейвид Камерън също води кампанията за оставане на страната в ЕС, но други популярни британски политици като кметът на Лондон Борис Джонсън се обявиха „за“ напускане на ЕС. Джонсън каза, че Великобритания я чака светло бъдеще извън ЕС.

Любопитно е, че през 2014 шотландците гласуваха на референдум дали да останат част от Великобритания, като тогава основен поддръжник на идеята за излизане от Обединеното кралство беше именно партията на първия министър на Шотландия – SNP (Шотландската национална партия). Предложението за излизане на Шотландия от Великобритания беше отхвърлено с 55,3% гласа „против“ и 447,% гласа „за“.

Тази позиция помогна на Шотландската национална партия да спечели почти всички места в британския парламент, отредени за политически сили от Шотландия, като от общо 59 места спечели 56.

Лидерът на Шотландската национална партия каза, че ако шотландците подкрепят оставане на Великобритания в ЕС, докато Великобритания като цяло гласува за излизане, това „почти сигурно“ ще доведе до нов референдум за оставането на Шотландия в Обединеното кралство.

 

 

Последни новини
Още от Новини