Каква е вероятността Фед да повиши лихвените проценти?

Коментар на Пол Джаксън, директор "Изследвания" на Source U.K.

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Пол Джаксън, директор "Изследвания" на Source U.K., коментира вероятността Фед да повиши лихвените проценти. Той обяснява възможните фактори, които ще повлияят върху решението на Фед в предаването "Countdown" с Манъс Крани и Анна Едуърдс.

Преди няколко седмици бяха оповестени данни за индекса на потребителските цени, който отчете ръст от 2,2% на годишна база. Преди седмица в петък излязоха данни за индекс на личните потребителски разходи (PCE). Основната PCE инфлация отбелязва повишение от 1,7%. Това е измерителят, върху който Фед се фокусира. Имайки предвид, че целевото инфлационно ниво е 2% ясно е, че напрежението ще нарасне. Очаквам пазарите да ревизират оценките си за броят на покачванията на лихвените проценти тази година. По-рано през декември пазарите очакваха 3 повишения. През последните няколко седмици виждаме, че те спаднаха до 0. Предполагам, че ще обърнат посоката отново. Не става въпрос само за инфлацията, говорим за данните за активността.

Пазарите оценяват вероятността за повишаване на лихвените проценти до края на годината на 52%. Този процент обаче е малко по-висок спрямо края на миналата седмица. 

Това са инфлационните очаквания. Трейдърите намалиха очакванията си за темпа на инфлация през следващите 10 години. Това е моментно състояние, но тук виждаме достигане на дъното. Все още липсва връзка между това, което Фед казва, че ще направи. Имахме  тази сутрин графика, която показваше, че това е най-краткият цикъл на затягане на паричната политика въз основа на всички данни. На екрана виждаме вероятността Фед да вдигне лихвите. Тя е 52% за декември. Това е рязко повишение.

Ако трябва да съм честен, оценките за вероятността Фед да увеличи лихвените проценти се променят твърде бързо. Зависи какво движи пазарите в даден момент. Дължи се много повече на волатилността на финансовите пазари, отколкото на...

...предвидимостта на действията на Фед.

Точно. Дължи се повече на това какво се случва в икономиката. Видяхме данни за продажбите в търговията на дребно, за индустриално производство. Миналата седмица излязоха данни за личния доход и потребление. Всички показатели отчитат нива по-високи от очакваното през месец януари. Поръчките на стоки с дълготрайна употреба и на основните капиталови стоки отбелязват ръстове. Икономиката на САЩ не се развива много силно, но ситуацията не е толкова лоша, колкото са сигналите на финансовите пазари.  

 

Последни новини
Още от Новини