Ирландия е изправена пред трудни времена

Най-голямата заплаха идва от референдума на Обединеното кралство

Енда Кени. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg *** Local Caption *** Enda Kenny  Direct Download Енда Кени. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg *** Local Caption *** Enda Kenny Direct Download

Ирландските избиратели решително отхвърлиха правителството на страната, но не избраха ясна алтернатива, създавайки предпоставки за множество възможни коалиции, включително алианс от стари съперници или организирането на повторни избори, пише Investor.bg, цитирайки The Wall Street Journal.

С резултати за 145 от 158 изборни секции, станали ясни късно в неделя, избирателите свалиха партията Файн Гаел на министър-председателя Енда Кени и по-малкия ѝ коалиционен партньор – лейбъристката партия. Вместо това, подобно на последните избори в други засегнати от кризата страни в еврозоната, те дадоха подкрепата си за множество по-малки партии и независими кандидати в едни от най-разединените избори в историята на Ирландия.

Файн Гаел и основният ѝ конкурент Фиана Файл – основните дясноцентристки партии, които се редуват да управляват Ирландия през последните десетилетия, са в тясна надпревара за най-голям брой места, като всяка една от партията печели по четвърт от гласовете, сочат предварителните резултати.

Формирането на ново коалиционно правителство ще бъде трудно и за двете партии, предвид широкото разпределение на оставащите гласове сред шестте по-малки групи, независими кандидати и по-лявата партия Шин Фейн, която е напът да стане третата най-голяма партия с 13,8% от гласовете.

Това вероятно ще окаже натиск над двата дългогодишни политически врага за стартиране на коалиционни разговори. Съперничеството между двете партии започва още от гражданската война след независимостта на Ирландия от Обединеното кралство през 1922.

„Трудно е да видим съществуването на правителство без обединение на Фиана Фейл и Файн Гаел“, казва Майкъл Марш, професор по политически науки в University of Dublin.

Двете партии никога не са управлявали заедно и заявиха нежеланието си да го направят през 3-седмичната си изборна кампания. Нови избори обаче, макар и да са възможни по-късно тази година, са непривлекателна идея и за двете страни.

Ако те преодолеят различията си обаче и формират ново правителство, Шин Фейн за пръв път ще се превърне в най-голямата опозиционна група, поредната стъпка в стабилния, макар и бавен поход напред на партията, която преди бе политическо подразделение на Ирландската републиканска армия (ИРА).

Преброяването на гласовете вероятно ще продължи и в понеделник, а може би и след това, което означава, че разговорите за формиране на нова коалиция ще започнат сериозно, когато и последните избирателни секции бъдат изчистени.

Фрагментирането на ирландския политически пейзаж е подобно на това в много други страни, които пострадаха най-много по време на фискалната криза в еврозоната, довеждайки до нерешителни резултати в Португалия и Испания миналата година.

И все пак период на политическа несигурност може да не се окаже толкова голяма заплаха за Ирландия, колкото за други страни от еврозоната, които все още се опитват да оставят годините на криза зад гърба си. Икономиката на страната се разрасна бързо през последните години, а финансите на правителството преминават през корекция.

За всяко ново правителство най-голямата заплаха идва от референдума на Обединеното кралство през юни във връзка с оставането на страната в ЕС. Много икономисти вярват, че вот за напускане на съюза ще има отрицателни последици за Ирландия, за която Островът остава важен икономически партньор.

Наличието на стабилно правителство по време на референдума изглежда жизнено важно. Партийните лидери рискуват и обществено презрение, ако не успеят да формират коалиция до 28 март, когато Ирландия отбелязва стогодишнината от Ирландската национална революция. Това събитие повежда страната по пътя към независимостта от Обединеното кралство.

Делът на гласовете за Файн Гаел е спаднал значително спрямо 36%, спечелени през 2011. Фиана Файл, която бе начело на предишното правителство, когато Ирландия навлезе в дълбока икономическа криза, отчита обаче ръст на гласовете спрямо 17,4%, отчетени на предни избори.

Лейбъристката партия, която е в коалиция с Файн Гаел, отбелязва сериозен срив на подкрепата до само 6,6% от 19,4% през 2011, споделяйки съдбата на други по-малки партньори на правителства, наложили строги икономии в Европа.

Последни новини
Още от Новини