Дефлация в еврозоната

Очакванията за стимули от ЕЦБ растат

Марио Драги, гуверньор на ЕЦБ. Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg Марио Драги, гуверньор на ЕЦБ. Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg

Инфлацията в еврозоната се забави през февруари, като прочитът на индекса на потребителските цени за февруари достига -0,2% на годишна база спрямо регистрираните 0,3% през февруари. Базисната инфлация, която изключва цените на енергията и храните, също бележи спад, като се понижава до 0,7% спрямо 1% през януари. Това са най-слабите данни за двата индикатора от миналия февруари и април.

Слабите данни идват малко повече от седмица преди следващата среща на ЕЦБ, която ще се проведе на 9 и 10 март и допълнително засилват очакванията за нови стимули от страна на Марио Драги. Драги многократно каза, че на следващата среща на ЕЦБ през март ще бъде преразгледана програмата със стимули и ако се наложи ще бъдат въведени още. Данните, които излизат оттогава, засилват очакванията на инвеститорите, че именно това ще се случи, като те очакват гуверньорът на ЕЦБ да направи това, което пропусна в края на миналата година, разочаровайки пазарите с по-слаби стимули от очакваното.

„Не само водещата, а и базисната инфлация е много под проекциите на ЕЦБ. Не е само енергията, проблемът е по-широк и отразява слабо потребление“, каза Ник Кунис, директор за макро изследванията в ABN Amro Bank.

„В Европа в момента опасността без всякакво съмнение е дефлация, а не инфлация“, каза Франсоа Вилерой от Управителния съвет на ЕЦБ на 28 февруари.

Към 13:00 ч. еврото поевтинява спрямо долара с 0,31% до $1,09 за евро, докато преди обявяването на данните европейската валута беше отчела ръст до $1,0961 за евро:

 

Последни новини
Още от Новини