Аржентина със сделка за $4,65 млрд. с кредитори

Страната продължава да чисти своите необслужвани задължения

Доларови банкноти.Снимка: Akos Stiller/Bloomberg Доларови банкноти.Снимка: Akos Stiller/Bloomberg

Аржентина продължава да изчиства дълговете си към кредитори, които спря да обслужва преди 15 години – в началото на новия век след идването на новия президент Маурисио Макри на власт.

Последното споразумение е на стойност $4,65 млрд., като сред кредиторите, които в крайна сметка ще получат част от дължимите им суми, са Elliott Management, Aurelius Capital Management, Davidson Kempner и Bracebridge Capital.

Конгресът в Аржентина ще трябва да одобри сделката, а за целта ще трябва да бъдат анулирани и някои закони, като процесът може да се проточи около 6 седмици.

На 6 февруари Аржентина предложи да изплати на кредитори, непожелали да участват преструктурирането на аржентинския дълг, $6,5 млрд. от исканите от тях $9 млрд.

Действията на Аржентина ще позволят на страната да се завърне на международните финансови пазари, а Макри удържа на думата си, като усилията му са насочени към изчистване на дълговете на Аржентина и прекратяване на делото, което се води срещу страната от кредиторите. Това беше едно от обещанията в предизборната му кампания.

Последни новини
Още от Новини