Реформаторите печелят всички места в Техеран

Списъкът на надеждата на Рохани получава всички 30 парламентарни места в столицата

Хасан Рохани, президент на Иран по време на посещението си в Париж на 28/1/2016. Photographer: Christophe Morin/Bloomberg. Хасан Рохани, президент на Иран по време на посещението си в Париж на 28/1/2016. Photographer: Christophe Morin/Bloomberg.

Съюзниците на иранския президент-реформатор Хасан Рохани спечелиха победа на първите парламентарни избори в страната след подписването на ядреното споразумение през юли 2015, съобщи ББС.

С 90% преброени бюлетини, коалицията Списъкът на надеждата на Рохани получава всички 30 парламентарни места в столицата.

Водещият кандидат на консерваторите, Голам Али Хадад-Адел е на 31-во място.

Милиони гласуваха в петък за нов 290-местен парламент и за членове на Асамблеята на експертите в Иран.

Как се избират управляващите в Иран

Парламентът в Техеран има 4-годишен мандат. Избира се пряко, както президента с 4-годишен мандат и Асамблеята на експертите, състояща се от 88 духовници с 8-годишен мандат.

Асамблеята на експертите номинира Съвета на пазителите и върховния водач, в момента аятолах Али Хаменей, на поста от 1989. Асамблеята определя генералната политика, контролира армията, номинира и контролира изпълнителната, законодателната и съдебната власт, предлага и министъра на правосъдието.

 

"Конкуренцията приключи", каза президентът Рохани в послание, публикувано на сайта му часове преди официалното съобщение на резултатите.

"Време е народът и правителството да заговорят на един глас, да поемат по нов път и, разчитайки на вътрешните ни способности и използвайки международните възможности да отворят нова глава в растежа и процъфтяването на националната икономика", казва Рохани, цитиран от Bloomberg.

 

Победата на умерените духовници и политици ще засили властта на Рохани за отваряне на икономиката за чуждестранни инвестиции срещу хардлайнерите, които контролират институции като съдебна власт и Пазителите на революцията.

Следващите президентски избори са през 2017.

За чуждите инвеститори, победата на умерените страната със 77 млн. потребители, в духа на президентската програма би могла да ускори приемането на законите за отваряне на икономиката.

Според властите участието на изборите е над 60%.

Иран е трета по запаси на петрол страна от ОПЕК след Венецуела и Саудитска Арабия с притежава 13,1% от световните запаси на петрол сред страните-членки на картела по данни за 2015.

Четете още: Какви са позитивите от излизането на Иран на петролния пазар след падането на санкциите.

Последни новини
Още от Новини