Китайски магнат притиска Disneyland

Милиардерът Уанг изгражда развлекателен парк за $3,3 млрд край Париж

Паркът Disneyland в Хонконг. Снимка: Justin Chin/Bloomberg Паркът Disneyland в Хонконг. Снимка: Justin Chin/Bloomberg

Китайският милиардер Уанг Джанлин планира да инвестира чрез своята компания Dalian Wanda Group Co. над 3 млрд. евро в проект, кореспондиращ с този на Walt Disney Co., за отдих и развитие на търговията на дребно в околностите на Париж.

EuropaCity ще бъде построен на 10 км. североизточно от Париж, като ще бъде най-големият единичен инвестиционен проект в Европа до сега. Той ще включва тематичен парк, сцена за шоу, хотел, магазини и конферентни центрове, заявиха от компанията. Проектът, който обхваща над 80 хектара (198 акра), ще предостави и около 20 000 работни места  на етапа на неговото строителство и 14 000, след като отвори врати.

Dalian Wanda Group, която притежава тематични паркове в Китай, кино-верига в САЩ и футболен клуб в Испания, с този ход дава нова посока на експанзията си в чужбина, подчертавайки все по-големите амбиции на Уанг. Конгломератът договори през януари покупката на Legendary Entertainment, бащата на „Годзила“ за $3,5 млрд., като по този начин китайският магнат стана първият китаец контролиращ холивудска филмова компания.

Уанг се интересува и от потенциално придобиване на организацията Amaury Sport, която организира състезанието Тур дьо Франс, съобщи Wall Street Journal, позовавайки се на лица, запознати с въпроса.

Уанг, който си съперничи с основателя на Alibaba Group Holding Ltd. Джак Ма за титлата на най-богатия човек в Китай, се е насочи към схватка с Disney в областта на бизнеса с тематични паркове.

Битката с Disney

През януари Wanda каза, че приходите на корпорацията му в туристическите проекти  Wuxi и Guangzhou ще бият тези на Disneyland в Шанхай и Хонг Конг. Това се казва в речта на магната, публикувана на интернет страницата на дружеството.

EuropaCity може да се присъедини към неудобните фактори на средата, пред които се изправя Disneyland. Паркът се нуждае от спасителен план още от 2014 година, за да модернизира съобъженията си и да преобърне негативния тренд на спад на посещаемостта.

Китайският магнат обяви инвестиция от $2,3 млрд за три болници, формиране на финансова група и подписването на сделка за развитие в Индия на стойност $ 10 млрд. Отделно той придоби и холивудската Legendary. Wanda заяви, че планира пет големи придобивания през 2016 г., като  три от тях са в чужбина.

Инвестициите на Уанг в Европа включват футболния клуб Atletico de Madrid и швейцарската фирма за маркетинг Infront Sports & Media AG.

Последни новини
Още от Новини