Китайски бриз на надеждата настигна Близкия изток

Близкоизточни борси полудяха, след като Китай даде сигнал за стимули

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Борсите в целия Близък изток полудяха, след като управителят на централната банка на Китай подчерта възможността за допълнителна политическа намеса за стимулиране на най-големия потребител на суровини в света.

Индексът Tadawul All Share нарасна с 1.9% до 6,092.01, отбелязвайки най-високите си нива от 11 януари. Дубайският DFM General Index добави 1,7% , а катарският QE Index изкачи 0,8%. Индексът ADX на Абу Даби напредна за първи път от три дни. SE Price Index на Кувейт нарасна с 0.7%, като постигна печалби за четвърти пореден ден, маркирайки най-дългата печеливша серия от ноември.

Стоковите борси в развиващите се пазари завършиха тридневен цикъл на спад в петък, след като Китай заяви, че има място за облекчаване на паричната политика. Това разсея загрижеността, че забавянето на икономическия растеж на страната се влошава. Китай е най-големият пазар за суровини, след САЩ и ключов търговски партньор на шест държави от Съвета за сътрудничество в Персийския залив, в които плащанията по сделки с петрол са по-голямата част от държавните  приходи.

"Светът изглежда по-добро място тази седмица", каза Салеем Кохар, от Националната банка на Абу Даби PJSC, най-голямата банка в Обединените арабски емирства. "Коментарът на управителя на Централната банка на Китай е положителен знак. Това е важно за дългосрочната стабилност на търсенето на петрол".

Последни новини
Още от Новини