Камерън: Поддръжниците на Brexit са крайно неясни

Един вот за напускане би бил най-хазартния ход на столетието, твърди премиерът на Великобритания

Дейвид Камерън обявява датата на референдума за ЕС. 20 февруари 2016. Photographer: Luke MacGregor/Bloomberg Дейвид Камерън обявява датата на референдума за ЕС. 20 февруари 2016. Photographer: Luke MacGregor/Bloomberg

Министър-председателят на Великобритания Дейвид Камерън каза, че поддръжниците на Brexit са „крайно неясни“, помолен да очертае визията си за бъдещето на Великобритания извън ЕС.

От страниците на Sunday Telegraph, Камерън предизвика поддръжниците на излизането на Великобритания от съюза да очертаят как ще изглежда търговската политика на страната след евентуална победа на референдума на 23 юни. Той зададе и въпроса колко дълго икономиката ще бъде изправена пред нестабилност, докато се предоговарят различните търговски договори и как ще изглеждат договореностите, свързани със сигурността на Великобритания. Как ще бъдат защитени ролята и влиянието на Обединеното кралство в световен мащаб?

"Просто не е добре да се твърди, че всичко ще е наред, когато работните места и бъдещето на страната са заложени на карта“, пише Камерън. "С толкова много пукнатини при варианта "извън ЕС“, решението е ясноочертано и то е между едно велико неизвестно и една по-велика Великобритания. Един вот за напусне би бил най-хазартният ход на столетието".

Той каза, че "единственото сигурно нещо в излизането е несигурността" и изтъкна рисковете, пред които Великобритания ще се изправи в следващите месеци и години, след напускането на ЕС.

Той каза, че ще има "риск за икономиката, защото разместването може да окаже натиск върху паунда, върху лихвените проценти и растежа". Той се позова и на риска от влошаване на сътрудничеството по въпросите на престъпността и сигурността и на репутационния риск за Великобритания, "като силна държава, стояща в сърцето на най-важните институции в света".

Последни новини
Още от Новини