Г20: Ще използваме фискалната политика, за да подсилим растежа

Все още обаче няма конкретни планове

Джейкъб Лю, финансов министър на САЩ. Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg Джейкъб Лю, финансов министър на САЩ. Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Финансовите министри на страните от Г20 поеха ангажимент правителствата им да направят повече, за да увеличат световния растеж посред увеличаващите се притеснения около неефективността на паричната политика. 

В съобщение, което може да разочарова някои инвеститори, очаквали по-сериозни общи мерки на стимули от Г20, страните казаха, че „ще имаползваме гъвкавостта на фискалната политика, за да подсилим растежа, създаването на работни места и доверието“.

Централните банкери от своя страна за пореден път казаха, че „паричната политика сама не може да доведе до балансиран растеж“. 

Анализаторите, призоваващи за споразумение подобно на това от 1985 (Споразумението Плаза), което да се справи с волатилността на валутните курсове, остнаха разочаровани, тай като никакви такива действия не бяха предприети и дори обсъждани. 

Въпреки че излизат с обща декларация по темата, страните от Г20 се различават в мненията си, като Германия се обяви против още фискални стимули. Това стана ясно в изказванията на министъра на финансите на страната Волфганг Шойбле. 

„Централните банкери вече направиха каквото можаха през последните години, за да стабилизират растежа, но след като техните инструменти губят своята ефективност, само по-агресивна фискална политика и структурни реформи ще помогнат за увеличаването на растежа“, каза Фредерик Нюман от HSBC. 

„Няма положителна изненада. В това споразумение няма детайлни планове, така че като цяло може да се каже, че те просто постигнаха санитарния минимум“, каза Мицумаро Кумагай от изследователския институт Daiwa в Токио.

Изненадата обаче може и да е приятна за тези, които не са привърженици на увеличаването на стимулите и дълговете в световната икономика. 

 

 

Последни новини
Още от Новини