Фед и ЕЦБ притеснени заради глобалното забавяне

Централни банкери от институциите говориха в Ню Йорк

Орелът на фасадата на сградата на Фед. Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg Орелът на фасадата на сградата на Фед. Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Централни банкери от САЩ и Европа казаха, че по-слабият световен растеж ще се отрази на икономическите перспективи и може да окаже влияние на паричните политики, съобщава Bloomberg. 

Членът на Борда на управителите Лаел Брейнард каза по време на панелна дискусия на 26 февруари в Ню Йорк, че темпът на увеличение на лихвените проценти в САЩ може да е по-бавен от очакваното преди, като прикани властите по света да координират усилията си, за да подкрепят търсенето. Казаното от Брейнард вече не е изненада за никого, като пазарите понижиха сериозно очакванията си за повишения на лихвите в САЩ от началото на година и вече не вземат предвид нито едно увеличение на лихвите през 2016. 

Петер Прает, който е един от шестимата членове на Изпълнителния съвет на ЕЦБ, каза на същото събитие, че по-слабите прочити, свързани с европейската икономика са притеснетилетен знак. 

„Докато политиката се променя спрямо еволюцията на данните, комбинацията от завишени странични ефекти от по-слабите чужди икономики, заедно с по-нисък неутрален лихвен процент, могат да доведат до по-ниска траектория на паричната политика в САШ в сравнение с предвидената от много“, каза Брейнард. 

Брейнард допълни, че има възможности паричната политика в някои страни да бъде по-ефективна с фискалната политика, работеща в същата посока. 

Коментарите на двамата централни банкери идват след приключването на срещата на Г20 на централните банкери и финансовите министри на страните от групата. 

На срещата  Brexit и бежанската криза бяха добавени в списъка с тревогите на Г20, докато Китай и САЩ поискаха увеличение на стимулите от правителствата, а Германия точно обратното, казвайки, че много дълг, използван за финансиране на растежа „зомбира“ икономиките. 

 

 

Последни новини
Още от Новини