Brexit и бежанците в списъка на тревогите на Г20

Проектодекларация от срещата в Шанхай, получена от Bloomberg

Британският флаг и знамето на ЕС. Photographer: Krisztian Bocsi/Bloomberg Британският флаг и знамето на ЕС. Photographer: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Г20 добави Brexit и бежанската криза в списъка си на тревогите, съобщи Bloomberg.

В проектодекларация, получена от Bloomberg страните от Г20 се договарят да използват валутни, фискални и структурни инструменти за насърчаване на растежа и "калибриране и ясно комуникиране" на политиките си.

Подчертавайки тревогите от стимулите на централните банки, в документа е записано, че "само монетарната политика не може да доведе балансиран растеж".

 

Финансовите министри на страните на Г20, събрани в Шанхай се договарят да се "консултират" по валутните пазари, като предупреждават, че твърде високата волатилност може да накърни капиталовите потоци в опит за ранно предупреждаване за потенциалните рискове. Те потвърждават предишния си ангажимент да се въздържат от конкурентни девалвации.

"Срещата не предлага конкретни решения за насърчаване на растежа", каза Реймондс Юн, старши икономист в Australian & New Zealand Banking Group от Хонконг, цитиран от Bloomberg.

"Съмнявам се, че ще имат някакъв ефект върху пазара в краткосрочен план".

Основните рискове

Главните икономически рискове включват нарастващото геополитическо напрежение, големият спад в цените на суровините и волатилността, пише в документа.

"Глобалното възстановяване продължава, но остава неравномерно и не успява да изпълни амбицията за силен, устойчив и балансиран растеж", е записано в проектодекларацията.

 

Тревогата от Brexit

В списъка с потенциалните рискове на седма позиция е включен "шокът от евентуалното излизане на Великобритания от ЕС".

"Големият и нарастващ брой бежанци в някои региони" също е посочен на предна позиция в проектодокумента. Европейските лидерите се борят да решат най-тежката имиграционна криза от края на Втората световна война. Тази седмица Словения и Хърватия намалиха броя на бежанците, които ще допуснат да преминат границите им, с което практически блокират влизането на мигранти от Гърция, което може да доведе до хуманитарна криза.

 

Според Financial Times британският министър на финансите Джордж Осбърн е поискал Г20 да предупреди за опасностите от излизането на Великобритания от ЕС. "Това е пореден знак, че правителството иска мощна глобална подкрепа за оставането си в блока на референдума на 23 юни", пише FT.

 

Последни новини
Още от Новини