Шойбле: Прекалено многото дълг зомбира икономиките

Германският финансов министър е против още парични и фискални стимули

Волфганг Шойбле, финансов министър на Германия. Снимка: Martin Leissl/Bloomberg Волфганг Шойбле, финансов министър на Германия. Снимка: Martin Leissl/Bloomberg

Германският финансов министър Волфганг Шойбле се противопостави на изготвянето на план за фискални стимули на страните от Г-20, за какъвто МВФ призова, а вместо това поиска фокусът да бъде прехвърлен върху структурните реформи, като мярка за повишаване на растежа, съобщава Bloomberg.

Шойбле направи коментарите преди да се срещне с колегите си от останалите страни членки на Г-20 през втория ден на срещата на финансовите министри и централните банкери в Шанхай.

Германският министър на финансите каза и че няма пространство за още монетарни стимули и те са изчерпани, като използването на прекалено много дълг, като инструмент за увеличаване на растежа само води до „зомбиране“ на икономиките.

„Говореното за още стимули само ни разсейва от истинските задачи“, каза Шойбле.

Позицията на Шойбле може да го противопостави на някои от колегите му финансови министри на останалите държави от Г-20, като например финансовият министър на най-голяма икономика в света – САЩ – Джейкъб Лю. Преди да замине за Шанхйа Лю коментира, че иска по-сериозен ангажимент за координирано използване на фискалните и парични стимули, заедно със структурните реформи.

Последни новини
Още от Новини