PBOC: Китай ще поддържа благоразумна макроикономическа политика

Няма база за продължително поевтиняване на юана

Китайски юани. Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg Китайски юани. Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg

Гуверньорът на Китайската народна банка Джоу Сяочуан изнесе речта си по време на срещата на Г20 в Шанхай. Той каза, че китайската икономика остава силна и страната ще поддържа благоразумна макроикономическа политика. Той каза, че високото ниво на спестяване в Китай може да подкрепи инвестициите. Сяочуан допълни, че няма основа за продължително поевтиняване на юана, както и че пътят на реформите в Китай е ясен, а на срещата на Г20 трябва да се дискутират възможностите за мерки срещу краткосрочните рискове, а също и осигуряването на следкризисните финансови реформи.

Гуверньорът на Китайската народна банка /PBOC/ обърна внимание на някои от ключовите въпроси – като какво ще се случва с юана и какви са плановете за подкрепата му, както и отношението му по отношение на финансовите реформи  и посоката на китайската икономика.

"На срещата на страните от Г20 няма признаци за постигането на споразумение за направляване на валутните курсове, подобно на Споразумението Плаза от 1985. Такова предложение имаше от страна на частния сектор и анализаторите", каза Розалинд Чин от Bloomberg.

Заместник-гуверньорът на Китайската централна банка И Ган, каза, че Китай ще поддържа сравнително стабилна валута, използвайки пазарните сили.

Заместник-министърът на финансите на страната  каза, че фискалните стимули трябва да бъдат използвани за подкрепа на световния растеж.

Мнението на финансовото министерство на Китай се различава от мнението на германското финансово министерство. Германският финансов министър Волфганг Шойбле се противопостави на изготвянето на план за фискални стимули на страните от Г20, за какъвто МВФ призова, а вместо това поиска фокусът да бъде прехвърлен върху структурните реформи, като мярка за повишаване на растежа.

„Говореното за още стимули само ни разсейва от истинските задачи“, каза Шойбле.

По този въпрос финансовият министър на най-голяма икономика в света – САЩ – Джейкъб Лю – изглежда остава между двамата, като преди да замине за Шанхай каза, че иска по-сериозен ангажимент за координирано използване на фискалните и парични стимули, заедно със структурните реформи.

 

Последни новини
Още от Новини