Музей на виното за 81 млн. долара в Бордо

Коментар на Вони Куин, Марк Бартън и Марк Елууд от Bloomberg News

Лозя в Жиронд сюр Дро, Бургундия, Франция.  Photographer: Alastair Miller/Bloomberg News Лозя в Жиронд сюр Дро, Бургундия, Франция. Photographer: Alastair Miller/Bloomberg News

Днес говорим за френския регион Бордо, където правят вино от VIII век. Традиция на 1300 години. Сега се опитват да достигнат до световната публика.

Проектът на Cite du Vin в Бордо е X-TU. Сградата трябва да бъде завършена на 31 март 2016 и официално ще бъде предадена на кметството на Бордо на 1 април.

Входът в музея е 20 евро, а целогодишен пропуск е 48 евро, каза Филип Месол, директор на Cite du vin. Резервации се приемат от началото на април. В музея могат да влязат едновременно 2800 души.

Проектът надхвърли първоначалния бюджет от 63 млн. евро от 2010 и стигна 81 млн. Общината участва с финансиране от 38%, големите лозя - с 20%, ЕС с 15%. Останалите разходи са разпределени между департамента, региона и държавата.

 

Коментар на Марк Елууд – Bloomberg News:

Бордо се опитват да се позиционират като световната столица на виното, а не просто да кажат, че правят страхотно червено вино.

Наричат го Cite du vin – Градът на виното. Вместо да е пълен със стари бутилки, които да вземеш и да си кажеш – хм, Шато Левю от XIX в. Там има множество мултимедийни инсталации, които ще ви разкажат историята на виното, благодарение на хората в Бордо. Те наистина искат да кажат – ние разбираме от вино и държим света в ръце.

Голямата новост в музея е Столът на махмурлиите. Това е наказанието за това, че си пил твърде много снощи - пуска тъжна и мрачна музика.

Вижте репортажа.

 

Последни новини
Още от Новини