Ще продължат ли интервенциите на PBOC

Коментар на Артър Кробер, управляващ директор на GaveKal Dragonomics

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Артър Кробер, управляващ директор на GaveKal Dragonomics, коментира икономическото забавяне в Китай в ефира на Bloomberg TV.

За да разберем какво се случва в момента, нека да поговорим за Китай. Много е лесно да срещнете хора, които са разтревожени за страната без дори да разбират за какво всъщност се притесняват. Колко сериозна е ситуацията? Колко притеснителната може да бъде?

Има няколко неща, за които не трябва да се тревожим. Не трябва да се притесняваме за икономическото забавяне. В краткосрочен план имаме много силен растеж, ръст в сектора на услуги и оживление на потреблението. Получихме фискална и монетарна подкрепа от правителството, така че постигането на икономически растеж в порядъка на поне 6-6,5% не е проблем.

Което е достатъчно на този етап.

Да, напълно достатъчно. В краткосрочен план не съществува сериозен риск от забавяне на китайската икономика. Не мисля също така, че трябва да се притесняваме за избухването на финансова криза. Има някои проблеми във финансовата система, но нейното състояние е стабилно предвид високите нива на спестяванията. Това са двете неща, за които не трябва да се притесняваме. Основните опасения, върху които трябва да се фокусираме, са свързани с валутния курс и капиталовите потоци. В тази посока централната банка трябва да подходи много внимателно.

Можем ли да си позволим да допуснем централната банка да интервенции със същото темпо? Колко дълго ще продължи нейната намеса и до каква степен?

Мисля, че при сегашните нива на резервите, които се стопиха значително, приблизително около година.

Една година със същото темпо?

Те ще продължават да се намесват на пазара със същото темпо докато не достигнат такова ниво на резервите, под което не искат да падат. От ключово значение за тях е да изградят доверие в новия валутен режим през следващите 1-2 тримесечия. Ако успеят, това по всяка вероятност ще намали напрежението, свързано с изтичането на капитали.

Така стигаме до комуникационния проблем. Те трябва да подготвят пазарите, като им дадат знак за евентуален диапазон, в който може да се случи това. Разкажете ни повече как мислят да подходят?

Това е голям проблем, защото като цяло китайските власти и в частност Китайската централна банка нямаха ръководител, който да инвестира повече време и енергия в комуникация с глобалните пазари преди включването на китайския юан в кошницата с резерви валути. Сега това е много по-важно. Имат някои проблеми, които трябва да решат, за да се справят ефективно. Най-важното, което трябва да направят е да покажат, че могат да поддържат стабилност на валутния курс. Ако успеят да го стабилизират за достатъчно дълго време, което мисля, че може да се случи до половин година, те ще могат да изградят такова доверие, което ще успокои леко пазарите.

 

 

 

Последни новини
Още от Новини