Икономическото доверие в еврозоната най-слабо от юни

Напрежението върху ЕЦБ расте

Марио Драги, гуверньор на ЕЦБ. Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg Марио Драги, гуверньор на ЕЦБ. Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg

Икономическото доверие в еврозоната падна на най-ниското си ниво от юни през февруари, достигайки 103,8 пункта спрямо 105,1 пункта през януари, показват данни на ЕК. Това е най-ниският прочит на данните от юни насам.

Индексът, който обединява потребителското и бизнес доверието, подхранва очакванията Марио Драги и ЕЦБ да въведат нови парични стимули на заседанието си на 9-10 март.

Индексът на бизнес климата в еврозоната достига 0,1 пункта през февруари, оставайки под прогнозата от 0,3 пункта. Настроенията по отношение на индустриалния сектор и сектора на услугите отговарят на прогнозите като индексите достигат съответно -0,4% пункта и 11 пункта.

Инфлацията в еврозоната за януари беше ревизирана в посока надолу до 0,3% спрямо първоначалния прочит за повишение от 0,4% на годишна база, а по-слабото икономическо доверие допълнително увеличава напрежението върху ЕЦБ.

Анализаторите очакват увеличение в обема на програмата за изкупуване на облигации на ЕЦБ от текущото ниво (60 млрд. евро месечно), както и допълнително орязване на депозитната лихва, която вече е на негативна територия (-0.3%).

Последни новини
Още от Новини