Джани Инфантино оглави FIFA

Инфантино спечели изборите в Цюрих

Джани Инфантино Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Джани Инфантино Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Джани Инфантино бе избран като президент на FIFA, заставайки начело на световната футболна организация в момент, когато тя е раздирана от корупционни скандали.

Главният футболен администратор в Европа получи 115 гласа във втория кръг на гласуване в цюрихския Hallenstadion, побеждавайки шейх Салман ал Халифа от Бахрейн.

Първият нов президент, след като Сеп Блатер пое офиса през 1988, Инфантино ще трябва да изясни приоритетите в един от най-силните спортни организации и да се увери, че няма да има проблеми със Световната купа. Той поема началството веднага и ще бъде на поста до 2019. 

"Ще възстановим имиджа на FIFA и уважението към организацията и всички ще ни поздравяват", каза в обръщението си Инфантино, редувайки английски, френски и италиански. 

45-годишният Инфантино първоначално не трябваше да бъде сред топ кандидатите. Той влезе в надпреварата, замествайки началника си в УЕФА Мишел Платини, който изпълни забраната за участие, наложена му от FIFA, след като швейцарски прокурори откриха производство за неразрешено плащане от Блатер към Платини. Когато стана ясно, че Платини няма да бъде в надпреварата кампанията на Инфантино набра скорост. 

Сега трябва да убеди скептичната публика, че FIFA може да се промени. Организацията е все още е под наблюдение от страна на американските и швейцарски власти за подкупи и корупция при отдаването на домакинството за Световната купа през 2018 и 2022 на Русия и Катар съответно.

Почти 40 души, включително дузина членове на самата организация бяха арестувани заради обвинения в корупция.

Очаквайте подробности!

Последни новини
Още от Новини