Rolls-Royce ще произвеждат всички модели с алуминиеви шасита до 2018

Коментар на Мат Милър и Марк Бартън в студиото на Bloomberg

Photographer: Martin Leissl/Bloomberg Photographer: Martin Leissl/Bloomberg

Така ще се усеща малко повече като фантом, ако е от алуминий, нали? И ще се движи малко по-бързо?

Точно така. Ще бъде малко по-лек, малко по-пъргав и лесен за шофиране. Това не е толкова важно за тази кола, особено в сравнение с Rolls-Royce Ghost, защото хората, които притежават Phantom, обикновено не са тези, които шофират в колата. Те се возят отзад. Това е най-голямото...

Има ли наистина Rolls Royce, който се казва Ghost?

Да, това е любимият ми Rolls-Royce, ако мога да изразя мнение за малко. Обожавам Ghost, който е кола, която може да шофирате сами и преживяването е страхотно. Докато Phantom е толкова голяма кола, че обикновено вашият шофьор я кара. Това е най-големият им модел или флагманът откакто BMW купиха марката през 2003.

Мат, искам да те питам за алуминия, защото Ford въведе тази концепция преди 3-4 години.

Да, а и други производители правят това от години – Audi използват много алуминий в шаситата си, знае се, че и Range Rover преминаха към тях преди 2 години. Rolls-Royce го правят, защото дори марка, която продава само 3785 коли годишно трябва да има по-нисък разход на гориво, за да помогне на клиентите си да покрият изискванията на стандарта за корпоративна енергийна ефективност. Знаем, че BMW притежава Rolls-Royce, а те продават 2 млн коли годишно, така че това е капка в морето, но те все пак искат да направят това, заради регулациите, и за да отговорят на желанията на потребителите.

За какво точно са тези стандарти?

За разхода на гориво, който производителите трябва да постигат до определена дата.

Марк, в Европа няма тези стандарти, но имате други такива, нали?

Така се говори.

Марк има нулеви стандарти.

Аз просто се возя в тези коли. Мат, разкажи ни за Phantom, Zenith, защото това е специалното издание от само 50 коли.

Обикновено в края на живота на един модел, производителите правят още по-специална версия на колата. Rolls-Royce прави модел, който тук наричаме Зенит, и ще бъде само в серия от само 50 бройки. Той най-вероятно ще бъде доста по-скъп от началната цена от 400 000 долара на Phantom тук в САЩ. Хората, които ги купуват ще се надяват те да имат колекционерска стойност, защото са от ограничена серия.

Ще бъде много интересно какво ще направят Rolls-Royce след това, защото Phantom се произвежда от 13 години и е знаков за свръх-богатите хора. Понякога виждаме хора, които се возят в тях около льо Сърк или в двора на тази сграда. Така че ще бъде любопитно да видим новия модел, защото Rolls-Royce са на върха по отношение на лукса и новите технологии в световен мащаб.

Те навлизат в нови сегменти, нали? Говорят за джип и евентуално електрически автомобил, могат ли да бъдат успешни и в тези сегменти?

Да, те имат такова желание - от много години говоря за това с шефове Rolls-Royce и голяма част от свръх-богатите хора, които имат техни коли, биха искали да имат и джип на Rolls-Royce. В момента те карат Chevrolet Suburban или Ford Expedition, но ако Rolls-Royce им предложат голям джип, те със сигурност ще си го купят.

Той със сигурност ще бъде изключително скъп и с голям марж, но това не е изцяло нова територия за компанията. През 30-те те направиха комби, с което групи мъже и жени да ходят на лов с кучета и отделения за оръжия и това ще бъде техният нов опит в сферата. 

 

Последни новини
Още от Новини