Независимо от изхода на Brexit, паундът ще пада

Излизането на Обединеното кралство от ЕС ще бъде опустошително за британската валута

Ийша Нелсън, Bloomberg News. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Ийша Нелсън, Bloomberg News. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Излизането на Великобритания от ЕС ще бъде опустошително за паунда. 29 от 34 икономисти, участващи в проучване на Bloomberg, прогнозират потъване до $1,35 или по-ниско в рамките на една седмица след гласуването, ако вотът е за напускане на съюза. Това са нива, видени за последно през 1985 г. Ийша Нелсън от Bloomberg очерта възможните последици за стерлинга в интервю с Франсин Лакуа в предаването The Pulse, Bloomberg TV.

 

Притесненията са, че паундът ще падне, ако Великобритания излезе от ЕС, но също и ако не напусне съюза. Очакваме ли да пропадне с 20% или това ниво е твърде ниско?

GOLDMAN SACHS прогнозира спад до 1,15 – 1,20 ако напуснем съюза, което е около 20% под нивата, на които сме в момента. Ако останем, картината все още не е толкова ясна. Има доста фактори, които не работят в полза на британската валута. Нивата на глобалния ръст, например, също са проблем за паунда, а Английската банка не променя лихвената си политика от дълго време. Вероятно е британската лира да падне, ако излезем, но ако останем е по-вероятно да видим нива от около 1,60.

 

Много трейдъри казват, че неизвестните са твърде много, защото имаме още цели четири месеца кампания преди референдума, но очакванията са, че паундът ще падне, независимо от изхода на вота. Това така ли е?

Със сигурност подвижността на валутата ще остане на пазара още известно време. Ако Английската банка не реши да интервенира чрез вдигане на лихвените проценти, мисля че на паунда му предстои дълъг път. Виждаме, че трейдърите се подготвят за криза на британската лира и резултатът е, че той се плъзна днес до най-ниските си нива от 2010 година насам.

 

Ийша, ние се подготвихме за твоето гостуване с една графика, демонстрираща обезценяването на британската лира, спрямо еврото. Всъщност очакванията за обезценяване на паунда са най-високи непосредствено преди шотландския референдум. Това е първият син кръг. Хората са несигурни, защото волатилността е това, от което произтичат най-големите притеснения, а това се отразява директно на търговията, но влиянието върху валутите е доста неясна картина.

Така е. Имам предвид, че ако Великобритания напусне ЕС, вероятно Английската банка ще се намеси по-решително и това е добре за валутата, но от друга страна може да се предизвика оттегляне на много чуждестранни инвеститори, а активите им ще ги последват. Така че, към момента не е ясно още на къде ще вървят нещата. Точно това виждаме и на графиките. Движението на паунда просто изразява несигурността на хората.

 

Последни новини
Още от Новини