Хонконг прогнозира забавяне на растежа през 2016

Причината е забавяне в износа и туризма

Хонконг. Снимка: Billy H.C. Kwok/Bloomberg Хонконг. Снимка: Billy H.C. Kwok/Bloomberg

Икономиката на Хонконг може да нарасне с най-нисък темп от 2012 през 2016 заради забавяне в износа и туризма, каза финансовия секретар на района с особен статут в Китай Джон Цанг, предаде Bloomberg.

През 2016 хонконгската икономика е изправена пред рискове, като перспективите далеч не са обещаващи. Финансовият секретар на Хонконг казва, че има несигурност около повишението на лихвите от страна на Фед, както и около световната икономиа и външната търговия. Още един фактор е забавянето в туризма, който беше голям двигател за Хонконг. Прогнозата за ръста на БВП за 2016 е за експанзия между 1% и 2%, докато за миналата година беше за растеж между 1% и 3%. Прогнозата за инфлацията е за повишение от 2,3%.

БВП на Хонконг за четвъртото тримесечие на 2015 нарасна с 1,9% на годишна база, докато очакванията бяха за експанзия от 2,2%. Спрямо третото тримесечие икономическият ръст е само 0,2% спрямо прогнозите за ръст от 0,3%. Потреблението на домакинствата бележи спад, а това е най-бавният ръст на тримесечна база от почти 4 години. Растежът през цялата 2015 достига 2,4%, което до голяма степен отговаря на прогнозите на икономисти, анкетирани от Bloomberg.

 

Последни новини
Още от Новини