Bundesbank с 250 млн. евро по-голяма печалба спрямо 2014

Централната банка на Германия отчита нетна печалба в размер на 3,2 млрд. евро за миналата година

Президентът на Bundesbank Йенс Вайдман. Снимка: Martin Leissl/Bloomberg Президентът на Bundesbank Йенс Вайдман. Снимка: Martin Leissl/Bloomberg

Bundesbank успява да увеличи леко своята печалба през миналата година. Централната банка на Германия отчита нетна печалба в размер на 3,2 милиарда евро, или с 250 милиона евро повече, отколкото през 2014 г. - въпреки изключително ниските лихвени проценти, които осигуряват по-голямата част от печалбите.

Президентът на Bundesbank Йенс Вайдман обясни ръста наред с други неща с по-ниски провизии за загуби от сделки с кредити и по-високи доходи от облигационни сделки. Печалбата ще се влее във федералния бюджет, пише Investor.bg.

Много ниските лихвени проценти са имали отрицателно въздействие върху печалбата на Bundesbank и през 2014 г. През миналата година нетните приходи на банката от лихви падат от 3,1 до 2,3 млрд. евро. В допълнение провизиите за няколко милиарда евро, заделени в резултат на единната парична политика, дирижирана от Европейската централна банка (ЕЦБ), също натоварват баланса на Bundesbank. 

По принцип Bundesbank се отнася критично към закупуването на държавни облигации, които и тя трябва да осъществява в рамките на общата парична политика на еврозоната. Въпреки това обаче ценните книжа също са източник на доходи, защото приходите от лихвите се приспадат пропорционално на германската централна банка.

Сега Bundesbank успява да освободи част от провизиите за такива сделки в момента, тъй като гръцките и италианските облигации, които са били придобити по време на пика на дълговата криза, сега са с изтичащ матуритет. Независимо от това Bundesbank намалява заделените провизии - от 14,4 до 13,6 милиарда евро.

В рамките на огромната си програма за насърчаване на икономиката от миналия март ЕЦБ вкарва на пазара по 60 млрд. евро месечно чрез покупка на държавни облигации и други ценни книжа. Защитниците на тази политика се надяват по този начин да се насърчи икономическият ръст и да бъде преборена ниската инфлация в еврозоната, която се разглежда като конюнктурен риск.

Въпреки това Йенс Вайдман е сред най-известните критици на тази политика и отново предупреди за рисковете. „Ние не бива да игнорираме дългосрочните рискове и да ги отстраняваме чрез и без това твърде разхлабената политика“, заяви Вайдман. По думите му банкерите трябва да спрат да мислят как да намаляват лихвите, а „как да се върнем към нормалните условия“.

Благодарение на по-високата печалба сега германският финансов министър Волфганг Шойбле ще има повече средства за справяне с бежанския наплив. Защото сумата над планираните 2,5 милиарда евро, която Бундесбанк влива в германския бюджет (700 млн. евро), ще бъде заделена за финансиране на разходите за приемане и настаняване на търсещите убежище. 

Последни новини
Още от Новини