Значение на отрицателните лихви за Япония

Стивън Сауел, глобален директор валутни политики за BNP Paribas в On The Move на Bloomberg TV

Стивън Сауел, директор FX стратегия, BNP Paribas. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Стивън Сауел, директор FX стратегия, BNP Paribas. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Стивън Сауел, глобален директор валутни политики за BNP Paribas коментира монетарната политика на Японската централна банка и опитите на страната да стимулира икономиката. Разговор с Гай Джонсън в предаването On The Move на Bloomberg TV.

 

Как се развиват нещата? Откакто негативната лихва бе обявена, японската йена направи точно това, което всички очакваха. Тя стана по-силна. Но Курода сякаш се съмнява, че монетарната му политика ще направи това, което очакваше преди няколко години.

Интересното е, че преди няколко седмици японската стратегия бе насочена само към количествените облекчения. На тях се разчиташе, за да се достигне инфлационната цел и в крайна сметка да бъде отслабена йената.

Но погледнете това, което останалите банки направиха, поведени от Швейцария преди година. Те прибегнаха към отрицателни лихвени проценти. И ето я промяната, която идва от японците. Когато преди няколко седмици Японската централна банка превключи на отрицателен лихвен режим, тя го направи с ясното съзнание, че количествените облекчения не могат сами по себе си да бъдат ефективни.

Това, което трябва да направим, е да погледнем глобално и ще видим, че това е един тренд, който се следва от много централни банки. Имаме Швеция, с най-негативна лихва. Тя е следвана от швейцарците, а след тях идва и Европейската централна банка, която също тръгна по този път. Очакваме Европа да задълбае в още по-негативна територия след решения на ЕЦБ през март и юни тази година. Сега към тази игра се присъединява и Япония. Това е истинска промяна, защото централните банки се фокусират върху негативните лихви по депозитите, като част от разширяването на своите програми за количествени облекчения.

 

Последни новини
Още от Новини