Забавянето в Китай може да не е стигнало дъното

Това показват първите данни за февруари

Си Дзинпин, президент на Китай, подел антикорупционната кампания в страната. Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg Си Дзинпин, президент на Китай, подел антикорупционната кампания в страната. Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg

Частните данни, идващи от Китай, за февруари показват, че втората по големина икономика в света продължава да се забавя. Трябва да отчетем, че частните данни са по-волатилни, както и влиянието на Китайската нова година, която забави икономическата активност в страната за една седмица.

Производствения Minxin индекс, базиран на проучване сред 4 хил. компании, показва доста по-мрачна картина в сравнение с официалния индекс на производствената активност и Caixin индекса, като достига нова най-ниска стойност от 37,5 пункта, отбелязвайки спад от 41,8 пункта, регистрирани през януари.  В същото време продължаваме да виждаме официалния PMI индекс и Кайсин индекса малко под границата от 50 пункта, което показва влошаване на ситуацията в производствения сектор, но не толкова голямо, колкото показват частните данни.

Minxin индексът за активността извън производствения сектор също показва отслабване, като пада до 37,5 пункта спрямо 43 пункта през януари. Макар и официалните данни да показват, че в сектора на услугите има експанзия, индикирана от стойностите над 50 пункта, частните данни показват сериозен спад.

Baidu индексът, който е базиран на търсенията на китайските потребители в интернет за продукти и услуги на малки и средни предприятия, също бележи спад, достигайки 98,9 пункта през февруари, като стойности под 100 пункта показват свиване.

 

Последни новини
Още от Новини