Тревогите за Brexit няма да уплашат потребителите

Ронан Дън, гл. изп. директор Telefonica 02

Логото на O2 пред магазин за мобилни телефони на Telefonica Deutschland Holding AG в Берлин. Photographer: Krisztian Bocsi/Bloomberg Логото на O2 пред магазин за мобилни телефони на Telefonica Deutschland Holding AG в Берлин. Photographer: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Ронан Дън, гл. изп. директор Telefonica 02 коментира регулациите, Brexit и глобалните предизвикателства в интервю с Керълайн Хайд по време на Световния мобилен конгрес в Барселона /Mobile World Congress/ на 23 февруари 2016.

 

Ронан Дън, гл. изп. директор Telefonica 02: Здравият пазар във Великобритания винаги ще има възможност за мобилен шампион. Това естествено е 02 и Three заедно.

Не изключвам иновациите в продукти и услуги така, както иновирахме собствения си бизнес в миналото.

Но дали трябва да играем по правилата на всички останали? Това никога не е било подходът на 02.

Винаги сме играли по нашите правила и сме искали клиентът да е в центъра на стратегията ни.

 

Мнозина следят икономическите прогнози в момента и говорят за забавяне при смартфоните, за пренасищане. Други твърдят, че има глобални предизвикателства. Как това се усеща в момента във Великобритания?

Изследваме потребителското доверие във Великобритания в нашия b2b бизнес. Виждаме растеж, подкрепен вероятно от лекото поевтиняване на паунда от гледна точка на износа. Потреблението изглежда добре.

Не бих го нарекъл "неуместно доверие", но не сме видели никакви доказателства за забавяне на пазара.

Смятам, че в следващите няколко месеца може да има тревоги около brexit. Но като цяло имаме стабилен, ако не особено ориентиран към растежа пазар.

 

Имате ли стратегия към тревогите от brexit? Ще имаме ли нестабилност в следващите три месеца? Как се движите в тази среда?

Най-важното за нас е дали компаниите ще отложат решенията си, докато разберат по-добре. При потребителите обаче, въпреки че е важно за тях, няма да засегнат отношенията с телефонните им оператори.

За нас това е обичаен бизнес. Опитваме се да уверим b2b клиентите си да се подготвят за всякаква сатуация.

 

Как вървят нещата около роуминга? Как промените там ще се отразят на печалбите ви?

Дали Великобритания остане или излезе, ние винаги сме изправени пред предизвикателството да направим така, че потребителите да могат и да искат да използват устройствата си, когато и където и да са.

Затова развиваме предложенията си за роуминга от дълги години. Не само по регулациите, но и в избора, който даваме на потребителите.

Нашата философия е да направим така, че потребителите уверено да ползват устройствата си и това означава, че ще продължаваме да им предлагаме все по-добри оферти - било у дома или в чужбина.

 

Регулаторите разбират ли в момента? Чуваме някои силни гласове от страна на операторите, например GSMA за нуждата от консолидация. Пазарът разбира ли го?

За нас е важно да покажем, че няма липса на избор за потребителите. Например ние отворихме мрежата си за търговци на едро. Така Sky ще навлезе на британския пазар и ще даде на британците избор и ние ще ги приемем в мрежата. Така направихме с TalkTalk и TescoMobile и Giffgaff.

Тук най-важното е потребителите да видят, че имат избор и да покажат на регулаторите, че търговците на едро като нас, които работят с партньори като Sky и останалите искат по-голям избор във Великобритания. Не да го намалят.

Четете още: Плановете на Deutsche Telecom за Европа.

 

Последни новини
Още от Новини