Слабата лира не e задължително добра новина за икономиката

Коментар на Стюарт Ричардсън, изп. дир. на RMG WEALTH MANAGEMENT

Стюарт Ричардсън. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Стюарт Ричардсън. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Британската лира се срина до най-ниските си нива от 11 месеца насам спрямо долара, след като лондонския кмет Борис Джонсън, един от най-популярните политици на Великобритания заяви, че ще води кампания за излизането на Обединеното кралство от Европейския съюз след референдума през юни. Лирата отбеляза спад поне с 1,1% при всички основни 16 курса, като загуби преднината си, след като стана ясно, че Дейвид Камерън е договорил сделка с европейските лидери в Брюксел. Изпълнителният директор и партньор-основател на RMG WEALTH MANAGEMENT Стюарт Ричардсън анализира пазара в предаването On the Move, Bloomberg TV в интервю на Гай Джонсън. Ричардсън прави своя прогноза и за бъдещето на петролните пазари.

 

Наблюдавахме в развитие историята. Сега с доста повишено темпо, след като вече е на лице една сделка, както и едно смело решение. Как мислите ще се развива търговията през следващите няколко месеца?

Със сигурност имаме стабилна база за размисъл. Увличаме се от емоцията, от големите заглавия, но когато говорим за търговия, трябва да се опитаме да потушим част от този шум. Защото в такава ситуация имаме много слухове и ако се опитате да гоните мълвата, ще ви бъде много трудно да правите пари. Понякога е по-добре да се изправиш лице в лице с настроенията на обществото, но сега изглежда сме изправени пред мечия пазар за лирата. Тя се държи мечи по отношение на долара и спрямо еврото. Ще бъде много трудно през следващите четири месеца говорим за стабилизиране на лирата, освен ако не видим някакви големи превъртания, които да преобърнат тенденциите, които виждаме в момента. Така че, можем да говорим за меча търговия, но не се увличайте в преследване на големи спадове, какъвто видяхме в неделя вечер.

 

В Bloomberg видяхме доста коментари, според които случващото се ще се отрази много добре на британските пазари, защото паундът се срива и това трябва да има позитивен ефект върху доходността. Така ли трябва да се търгува? Случващото се удря лирата, но дали това ще се отрази положително върху британските акции?

Един добър пример за добро повлияване на фондовите пазари от ниската лира е, когато излязохме от ERM през 1992. Тогава лихвените проценти паднаха и това повлия много добре на икономиката. Сега ситуацията е съвсем различна. Ние вече имаме лихви на нива около нулата. Да, по-слабата лира ще помогне, но през последните няколко години сме имали периоди на по-слаба лира, което не изглежда да помогна твърде много. Не можем да разчитаме на това, заради различната структура на лихвени проценти, които наблюдаваме днес.

 

Да се прехвърлим от бреговете на Европа към темата с петрола. Доста се говори за предлагането, но не ви ли се струва, че тук имаме един фундаментален проблем, свързан с потреблението?

През последните няколко месеца това, което наблюдавам очевидно е свързано с проблемите на предлагането, но мисля, че знаците започват да се променят и тази тенденция ще продължи през годината. Малко като с говоренето около лирата, имаше много спекулации на тема замразяване на производството на определени нива, както и съкращаване на производството през следващите няколко години, след като големи производители започнаха да правят опити да работят заедно. Що се отнася до потреблението, мисля, че тенденции, като намаляващия ръст на глобалния БВП не се отразяват добре на потреблението на петрол. Ако избегнем рецесията ще бъде постигнат баланс между търсенето и предлагането в рамките на тази година. Ако по някаква причина имаме глобална рецесия или рецесия в САЩ, тогава балансът ще бъде намерен по-късно във времето, вероятно през 2017. Ако погледнем към графиката на петрола, ще видим, че той спада със 75 процента от най-високите си равнища и е нормално да очакваме някакъв вид стабилизиране.

 

Последни новини
Още от Новини