Нуи: Европейските банки да се фокусират върху дългосрочното си представяне

Реч на Даниел Нуи, председател на Надзорния съвет на ЕЦБ

Даниел Нуаи, председател на Надзорния съвет на ЕЦБ. Франкфурт, 28 януари 2016. Photographer: Martin Leissl/Bloomberg Даниел Нуаи, председател на Надзорния съвет на ЕЦБ. Франкфурт, 28 януари 2016. Photographer: Martin Leissl/Bloomberg

Джон Пирпонт Морган може и да не разкрива тайната на пазара, но поне казва вечната истина: пазарът на акции преминава през колебания. Това каза Даниел Нуи, председател на Надзорния съвет на ЕЦБ, в реч по време на Bank Capital Forum 2016 в Лондон на 23 февруари.

Председателят на Надзорния съвет на ЕЦБ направи коментара заради срива на акциите на европейските банки от началото на годината и притесненията около състоянието на европейските финансови институциите, чиито лоши кредити нарастват в държави като Италия.

Нуи каза, че банките в Европа са „увеличили своята издържливост до безпрецедентни нива“, като нивото на капитала им от първи ред се е увеличили средно от 9% през 2012 до 13%, което ги поставя в добра позиция за отговарянето на новите регулаторни изисквания, които ще влязат изцяло в сила през 2019.

Председателят на Надзорния съвет на ЕЦБ каза, че номиналната доходност на активите на европейските банки е намалява заради лихвите на пазара, но въпреки това през 2015 големите банки в еврозоната средно са увеличили печалбите си. Като начин за увеличаване на печалбите и ограничаване на негативните ефекти от ниските лихви върху прдставянето на банките Ноуи изтъкна мерки като увеличаване на приходите от услуги, които не носят лихва, понижаване на разходите и подобряване на ефективността.

Сред целите на надзорния орган за банковия сектор в еврозоната през 2016 са новите стандарти за капацитета за поемане на загуби (TLAC) и минималните изисквания за собствени средства и приемливи пасиви (MREL). Останалите цели са подобряване на кредитния риск, качеството на данните, капиталовата адекватност и ликвидността, които допълнително да стабилизират европейските банки.

Важно е за банките да се съсредоточат върху структурните предизвикателства и представянето си в дългосрочен план, за да си възвърнат доверието и да си подсигурят устойчивост, каза Нуаи, защото никога няма да разберем напълно какво движи страховете и надеждите в краткосрочен план.

Последни новини
Още от Новини