London Stock Exchange преговаря за сливане с Deutsche Boerse

Ще се роди ли една от най-големите борсови компании?

Лондонска фондова борса, Лондон. Снимка Bloomberg Лондонска фондова борса, Лондон. Снимка Bloomberg

London Stock Exchange Group Plc води разговори за сливане с Deutsche Boerse AG, сделка, която би създала една от най-големите борсови компании в света.

Акциите на пазарните оператори се покачиха, след като във вторник компаниите потвърдиха в официално изявление, че обмислят такава сделка. Ако сливането се състои, акционерите на LSE Group ще притежават 45.6% от новата група, а акционерите на Deutsche Boerse ще получат 54.4%.

Изпълнителните директори и на двете компании са сериозни търговци. Начело на LSE Group е Ксавие Роле, който купи доставчик на индекси и разшири дейността си с клирингови операции. Начело на Deutsche Boerse е Карстен Кенгетер, който вложи 1,5 милиарда долара през първите 60 дни след като пое най-голямата европейска борса за деривати.

Ако бъде одобрена от регулаторите, сделката ще създаде титан в индустрията, която вече е доминиране от шепа компании. Intercontinental Exchange Inc. се превърна в международен фактор именно заради сключването на сделки като покупката през 2013 на NYSE Euronext, като така се сдоби с Liffe, фирма за търговия с деривати.

Евентуална сделка между LSE и Deutsche Boerse би създала и най-силният съперник на CME Group Inc., най-големият в света пазар за деривати. Компанията беше сформирана през 2007 при придобиването от Chicago Mercantile Exchange на Chicago Board of Trade. Година по-късно, CME купи New York Mercantile Exchange.

Преговорите се водят на фона на несигурното оставане на Великобритания в Европа. На 23 юни тази година, британските гласоподаватели трябва да гласуват за оставането в Европейския съюз. Роле, директорът на LSE Group и още 35 други председатели и директори на компании от FTSE 100 днес сложиха подписи под писмо до Таймс, в което приканват британците да не напускат ЕС.

Роле не веднъж се е аргументирал, че в света има място само за шепа фирми, които да се занимават с борсова търговия, клиринг и свързаните с тях услуги и Великобритания трябва да направи всичко възможно една от тях да е от Осторва.

„Много, много важно е в контекста на свързаността между Северна и Южна Америка, Китай и Европа, а разбира се и Лондон, една от тези световни компании да е базирана във Великобритания,“ заяви Роле в интервю за Bloomberg през миналия март.

Разговорите между двете компании не означават, че сделката непременно ще бъде сключена. Преговорите продължават и днес и ако фирмите се договорят за сливане, основните им бизнеси ще продължат да оперират под същите брандове. Бордът на директорите ще има по равен брой представители от двете компании.

Акциите на LSE се покачиха с 13% до 2,607 пенса в 15:33 в Лондон, което е най-високата им стойност от 2009. Deutsche Boerse се покачи с 4,6% до 79.84 евро. Акциите се покачиха след като Reuters съобщи, че компаниите са на ранен етап от преговорите за евентуално сливане.

През 2005, Deutsche Boerse се опита да купи един по-малък вариант на London Stock Exchange. Тя се отказа от сделката след като акционерите, водени от хедж фондове се противопоставиха на плана. Провалът доведе до отстраняването на бившия директор Вернер Зайферт. През 2004, компанията не успя да купи SWX Swiss Exchange.

Предшественикът на Кенгетер, Рето Франчони беше начело на Deutsche Boerse почти едно десетилетие. Най-известната сделка на Франчони беше неосъщественият му опит да купи NYSE Euronext. Сделката не беше одобрена от Европейската комисия и Франчони каза, че това е „черен ден за Европа.“

 

Последни новини
Още от Новини